Összehangolt razziasorozat: a világméretű akcióban a BSA is részt vett

forrás Prim Online, 2004. április 27. 09:52
A BSA (Business Software Alliance, Üzleti Szoftver Szövetség) is segítséget nyújtott a több európai országban egy időben zajló razziasorozathozhoz, amelyeket a Fastlink-akció keretében hajtottak végre.
Az összehangolt művelet célja az volt, hogy egyszerre számoljanak fel több, nagy internetkalóz csoportosulást is. Ez volt a valaha végrehajtott legnagyobb nemzetközi akció, amelyet internetkalóz csoportok ellen hajtottak végre. A BSA Németország, Spanyolország, az Egyesült Királyság és az USA hatóságaival is együttműködött az eredményes felderítés érdekében.

A Fastlink-akció az európai hatóságok, az FBI és az amerikai Igazságügyi Minisztérium (U.S. Department of Justice) közös művelete. Eddig közel 100 személyt igazoltattak és azonosítottak a nyomozás során.

Április 21-én és 22-én összehangolt házkutatások és más eljárásjogi cselekmények zajlottak 11 országban, ideértve hazánkat is. A hatóságok hamisított (szerzői jogot sértő módon készült) termékeket, műpéldányokat koboztak el, többek között szoftvereket, játékszoftvereket, filmeket és zenei művekről készült másolatokat. Házkutatások zajlottak az USA-ban, Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Izraelben, Hollandiában, Szingapúrban, Svédországban és az Egyesült Királyságban.

A Fastlink-akció célpontjai úgynevezett "warez"-t (illegális másolatokat) terjesztő csoportok, például a Fairlight, a Kalisto és az Echelon. Az ilyen, illegális másolatokat terjesztő csoportok felelősek az interneten forgalmazott jogsértő termékek (pl. üzleti szoftverek, játékszoftverek, zenei művek és filmalkotások) forgalmának döntő hányadáért.

Az akció keretében több mint 200 számítógépet koboztak el, amelyek közül némelyik több százezer illegális műpéldányt is tartalmazott. Előzetes és óvatos becslések szerint az elkobozott illegális termékek értéke meghaladja az 50 millió dollárt. Csak az Egyesült Királyságban összesen hét számítógépet, 100 CD írót, továbbá lőfegyvereket, hamis jogosítványokat és hitelkártyákat foglalt le a rendőrség.

A BSA különböző hatóságokkal illetve más, a jogtulajdonosi oldalt képviselő szervezetekkel is együttműködött az akció sikerének érdekében. Az együttműködésben részt vett az NHTCU (National High Tech Crime Unit - Nemzeti High Tech Bűnözési Egység) és a FACT (Federation Against Copyright Theft - Szerzői Jogok Megsértése Elleni Szövetség) az Egyesült Királyságban, valamint a BKA (Bundeskriminalamt - Szövetségi Bűnügyi Hivatal) Németországban és a Cuerpo Nacional de Policia (Nemzeti Rendőrhatóság) Spanyolországban.

Beth Scott, a BSA EMEA (a BSA Európai, Közel-keleti és Ázsiai részlege) alelnöke hozzátette: "Üdvözöljük az Egyesült Államok Igazságügyminisztériuma, az NHTCU, a BKA és a CNP közös akcióját és az együttműködés szellemét, amely egy komplex művelet eredményes befejezéséhez vezetett. Az internet-kalózokat gyakran ártalmatlannak tartják, azonban a kalózok igen sikeresen használják ki a világháló névtelenségét az általuk árult termékek piacra dobásának és forgalmazásának körében. Tevékenységük komolyan veszélyezteti Nyugat-Európa iparát csakúgy, mint az egyéni fogyasztókat és magát a szoftveriparágat. A Fastlink-akció és minden más, a kalózok elleni hathatós fellépés végső soron azt eredményezi, hogy Európa jobban tud részesülni azokból az előnyökből, melyek az alacsonyabb illegalitási aránnyal járnak együtt, így például a javuló gazdasági teljesítmény, új munkahelyek létesülése és a növekvő adóbevételek."

Mick Deats nyomozó, az egyesült királyságbeli NHTCU helyettes vezetője elmondta: "A tengerentúli hatóságokkal és a BSA-val történő együttműködés során nagy csapást mértünk a nemzetközi Internetes kalózok kemény magjára".

Beth Scott hozzátette: “A BSA azon dolgozik, hogy biztonságos és jogkövető digitális világ jöhessen létre, amelyben a fogyasztók maximális védelmet élvezhetnek. Az Internetes kalózkodás fontos probléma, és komoly jogi következmények kilátásba helyezésére van szükség az elrettentés érdekében."


A Fastlink-akció új stratégiai irányt jelent a BSA jogérvényesítő tevékenységét tekintve. A gazdálkodó szervezetek illegális szoftverhasználatának visszaszorítása mellett a BSA egyre nagyobb hangsúlyt helyez az Internet látszólagos névtelensége mögé bújó jogsértők elleni fellépésre és szoros együttműködésben a nyomozóhatóságokkal, akár tucatnyi országban képes egyszerre lecsapni a jogsértőkre. Az összehangolt akciósorozat azt is világosan megmutatta, hogy hazánk nemcsak a tecnikai-gazdasági fejlődés tekintetében zárkózik fel fokozatosan a fejlett ipari államok közé, hanem a jogbiztonság, a jogérvényesítés fejlettsége alapján is és így ennek az akciónak az is az üzenete, hogy az Internet-kalózok már Magyarországon sem végezhetik zavartalanul tevékenységüket.