Ebédjegy helyett ujjlenyomat

Milkovits Gábor, 2004. április 28. 09:20
Az ohiobeli Akron középiskoláiban ebédjegy helyett ezentúl számítógépes ujjlenyomat-azonosítás révén ellenőrzik majd, hogy a diákok befizettek-e az iskolai étkezésre.
A mintegy 700 000 dollárba kerülő "iMEAL" program keretében egy oktatási intézményben már használják a rendszert, három másikban pedig a közeljövőben tervezik bevezetni. A helyi illetékesek az év végére a város összes középiskolai menzáját be akarják vonni a rendszerbe. Eredetileg tavaly ősszel szerették volna beindítani a projektet, ám a szükséges technológia - az érintésérzékelő képernyővel ellátott pénztárgépek, az ujjlenyomatokat rögzítő szkennerek és a szoftver - beszerzése a vártnál nehezebbnek bizonyult.

A személyiségi jogok védelmében a diákok vagy szüleik kérhetik, hogy ujjlenyomat helyett PIN-kódot használjanak az azonosításukra. Azonban akár egyik, akár másik módon igazolják magukat, előre vásárolt ebédjegy felmutatása helyett ezentúl a sorban állva, az azonosítással egyidejűleg fizethetnek majd ebédjükért, akár készpénzhasználat nélkül, egy előzetesen erre a célra elkülönített számláról is. A hír mindenesetre jó példa arra, hogy világszerte terjedőben van a személyek ujjlenyomat, vagy PIN-kód alapján történő azonosítása - a digitális azonosítókártyák bevezetésének terve Nagy-Britanniában és Kaliforniában is heves vitákat váltott ki az utóbbi időben.