Elektronikus aláírások archiválása

MTI Sajtóadatbank, 2004. április 28. 11:25
Az elektronikus aláírásról szóló törvény módosításával a kormány szándékai szerint megteremtik az ilyen típusú szignók hosszú távú archiválási lehetőségét, amiket e célra létrehozott szolgáltató társaságok végeznek majd díj ellenében - hangzott el a parlament informatikai és távközlési bizottságának keddi ülésén.
A koherenciazavarok kiküszöbölése, illetve az uniós jogharmonizáció miatt átalakítandó törvény módosítását a bizottság hat igen szavazattal, öt tartózkodás mellett találta alkalmasnak általános vitára.

Szilveszter Laura, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium tanácsosa elmondta, hogy az európai uniós irányelvek szerint a tagállamoknak kétévente felül kell vizsgálniuk ezt a jogszabályt, s ennek az ideje Magyarország szempontjából most jött el.

Hozzátette: a felülvizsgálat során kiderült, hogy koherenciazavarok vannak a törvényben. Ezen túlmenően a törvényt azért is módosítani kell, mert az elektronikus aláírás hitelesítési szolgáltatói esetében törölni kell azt az előírást, amely szerint ezeknek a szervezeteknek előzetes minősítő eljáráson kell részt venniük.

A szóban forgó eljárást bejelentési kötelezettség váltja fel, s majd csak ezt követően kezdi el vizsgálni az adott szervezetet a Nemzeti Hírközlési Hatóság - tette hozzá a tanácsos.

Szilveszter Laura az archiválási szolgáltatással kapcsolatban elmondta, hogy az erre a célra létrehozott társaság a hozzá juttatott dokumentumokat őrzi meg hosszú távon úgy, hogy a megrendelő, illetve az adott dokumentum törvényi garanciákat és védelmet kap.

A tanácsos elmondta, hogy az archiválási szolgáltatást nem kötelező igénybe venni.

A bizottság az ülésen tárgyalta az elektronikus hírközlésről, valamint a postáról szóló törvény módosításával kapcsolatos önálló képviselői indítványt is.

Az előterjesztők nevében Molnár Gyula (MSZP), a bizottság alelnöke elmondta, hogy csupán technikai módosításokról van szó, részben annak érdekében, hogy a két törvénnyel összefüggésben könnyebb legyen megalkotni a különböző végrehajtási rendeleteket.

A bizottság tagjai az indítvány tárgysorozatba vételét egyhangúlag, az általános vitára való alkalmasságot hat igen szavazattal, öt tartózkodás mellett támogatták.