Magyar Bálint: minden iskolában lesz internet 2005 végéig

MTI Sajtóadatbank, 2004. április 30. 10:15
A Sulinet-program keretében 2005. végéig minden iskolában lesz internet - mondta az oktatási miniszter csütörtökön Nyíregyházán. "Az oktatási intézményekben megkezdődik a belső számítógépes-hálózat kiépítése, minden osztályteremben adott lesz a lehetőség az informatikai tudás elsajátításához" - közölte Magyar Bálint azon a tanácskozáson, melyen Szabolcs megye polgármesterei, jegyzői és vezető pedagógusai vettek részt.
A tárca vezetője hozzátette: a programhoz tartozik a digitális tananyag fejlesztése, ami lehetővé teszi, hogy az oktatásba bekerülhessen a korszerű számítógépes technológia. "Az egyéb iskolai fejlesztésekkel együtt a 2006-2007. évi tanévtől kezdődően jelentős minőségi változások következnek be az iskolákban" - jelentette ki a miniszter.

Magyar Bálint a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban részt vett az oktatási tárca által 2003-ban meghirdetett Világ-Nyelv Program nyelvtanulást népszerűsítő rendezvényén is. Elmondta: az intenzív program legfontosabb eleme, hogy úgynevezett nyelvelőkészítő tanfolyamok induljanak az iskolákban, és az osztályokban a tanítási idő 40 százalékát fordítják majd idegen nyelvek oktatására. A miniszter sikeresnek nevezte a program kezdetét, mert az ország mintegy 1200 középiskolájából 500 jelezte, hogy 2004. szeptember elsején indít nyelvi előkészítő tanfolyamot. "Körülbelül 12 ezer lesz azoknak a gyermekeknek a száma, akik az osztályokban egy, vagy több nyelvből nyelvvizsga szintű tudást szerezhetnek" - mondta Magyar Bálint. Hozzáfűzte: ehhez kapcsolódik 2005-től a kétszintű érettségi, amely egyben nyelvvizsgát is jelent majd.

Az oktatási tárca vezetője Nyíregyházán sajtótájékoztatót is tartott, melyen a közoktatási reform elképzeléseit ismertette. A szerinte szükséges változtatások közül az egyik legfontosabbnak nevezte, hogy az iskolák "az intelligens tanulás technikájára" megtanítsák a diákokat. Ez a folyamatos, élethosszig tartó tanuláshoz elengedhetetlen - közölte. Magyarázatként rámutatott: a munkaerő piachoz való rugalmas alkalmazkodás mindenkitől megköveteli, hogy állandóan képezze magát.

"A nyugati fejlett országokban egy ember élete során négy-hat szakmát vált, a felnőttképzésben a lakosság 15-20 százaléka vesz részt évről évre, míg Magyarországon ez a mutató mindössze néhány százalékos jelenleg, és ezen változtatni kell" - mondta Magyar Bálint. A nyíregyházi főiskola várhatóan változó feladataival kapcsolatban Magyar Bálint elmondta: a tanárképzés a jövőben ötéves időtartamú lesz, három évig az úgynevezett felsőoktatási, míg két évig a mesterképzési szakasz tart.