Tanulás az interneten

Novák Áron, 2004. május 2. 19:56
A cím által keltett asszociációkkal ellentétben most nem a távoktatásról lesz szó, hanem arról, hogy hogyan segítheti a diákokat az internet a tanulásban.

Ha ma egy diák beüti a keresőbe, hogy Prométheusz vagy Kronosz, azonnal beáshatja magát a görög mitológiába, de ugyanúgy megírhat egy kiselőadást az ókori olimpiák történetéből, vagy felkészülhet a felelésre a Tisza mellékfolyóiból. Szinte nincs olyan téma, legyen az verselemzés vagy történelem, amelyhez ne kapnánk segítséget az internetről. Miután csak a Sulinet Expressz program révén is sok ezer új számítógép segíti a tanulók otthoni felkészülését, nézzük meg, hogy bizonyos tantárgyak esetében mit találunk az interneten!

Idegen nyelv

A szótárazás lassú és unalmas munka. Miért ne lehetne egy kicsit felgyorsítani? Az MTA Sztaki öt online szótárat üzemeltet, mégpedig angolt, németet, olaszt, franciát és hollandot. A német és az angol nyelvűben a keresett szó kiejtését is megtaláljuk az IPA (nemzetközi fonetikai ábécé) jeleinek segítségével. Továbbá ezeket a szótárakat a felhasználók szüntelenül javítják, bővítik; persze a módosítások kontrolláltan kerülnek be az adatbázisba. A kétnyelvű szótárak gyenge pontja, hogy a pontos jelentésárnyalat gyakran nem derül ki, ami sokszor tévútra viszi a nyelvtanulót a szöveg megértésében. Ezért készülnek az egynyelvű szótárak, amelyekből szintén nincs hiány az interneten, ajánlhatjuk például a Longman Contemporary English kiadványát. Feltétlenül meg kell említenünk az InterTran fordítógépet, amely 28 nyelvet ismer, és bármelyikről bármelyikre képes lefordítani a szavakat, mondatokat. Attól nem kell félni, hogy a feladott házi feladatot önállóan elvégzi helyettünk, hiszen a fordítás nyelvtani helyessége általában nem üti meg a legalacsonyabb mércét sem. Arra azonban kiváló, hogy szavakat, kifejezéseket fordítson, így szótárként nagyon jól használható.

Irodalom

Szöveg nélkül nincs irodalom, így egy online könyvtár a leghasznosabb ebben a témakörben. A kötelező olvasmányok színe-java és sok egyéb is megtalálható a Magyar Elektronikus Könyvtárban. Kétségtelen, hogy monitoron olvasni kényelmetlen, viszont a rövidebb művek kinyomtathatók. Másrészt a szövegben való keresést hallatlanul megkönnyíti az elektronikus formátum. Például Homérosz Odüsszeiájából két perc alatt ki lehet gyűjteni az eposzi állandó jelzőket, ami

a papírváltozat esetében órákig eltarthat. Ha például az a kérdés, hogy hányszor szerepel a "fényes Odüsszeusz" szókapcsolat, reménytelen vállalkozás a papírkiadványt lapozgatnunk. Az elektronikus változatot használva viszont fél perc sem kell hozzá, hogy "kitaláljuk": 42-szer! Hát nem csodálatos? Természetesen az irodalom nem a számokról szól, de mindenképpen hasznos lehet, ha valaminek utána akarunk nézni egy szövegben. Számos hasonló, különböző méretű könyvtár lelhető fel az interneten.

Történelem

A történelemmel kapcsolatban a legbőségesebb kínálat kidolgozott érettségi tételekből van. Némelyik szépen elkészített, némelyik vázlatszerű, de a tételek elkészítését, megtanulását nagyban segítheti. A puska.index.hu-n nagy választékban találhatók esszék, tételek és órai jegyzetek. Mindent öszszevetve a leghasznosabb lelőhely mégiscsak a Google: a megfelelő kulcsszó ismeretében biztosan megtaláljuk, amit keresünk. Emellett a Kereso.hu online lexikon is javasolható, amely definíciókhoz, életrajzokhoz a leggyorsabb forrás. Több nagy lexikon anyaga kerül fel folyamatosan az oldalra, esetenként egy szócikk több lexikonbeli változata is elérhető.

Fizika

A fizikapéldák megoldása során gyakorta felmerülő probléma a mértékegységek átváltása. Az alapvető átváltásokat illik ismerni, de sok olyan ritkán használt mértékegység létezik, amely miatt létjogosultsága van a WWW Unit Converternek. Például kevesen tudják azonnal megmondani, hogy 1 Mach pontosan hány km/h-nak felel meg... Az átváltható mértékegységek típusai: bitek, bájtok, terület, sűrűség, energia, erő, út, tömeg, teljesítmény, nyomás, sebesség, hőmérséklet és térfogat. A középiskolai tananyagban előforduló összes mértékegységet megtaláljuk itt. A Wikipedia nevű online lexikonban is van fizikával foglalkozó rész, ahonnan elsősorban a Fizikai állandók című oldal használható a mindennapi munkában. Fellelhető többek között a Boltzmann-állandó és a fény sebessége vákuumban.

Kémia

A kémia alapja a periódusos rendszer, amely gyakran szerepel a kémiatankönyvek hátoldalán vagy mellékleteként. Azonban a papír alapú periódusos rendszer nem szolgál annyi érdekességgel, mint a WebElements. Minden elemnek megtudhatjuk a felhasználási lehetőségeit, a lehetséges reakciópartnereit, az elektronszerkezetét, az elektronegativitását, fizikai tulajdonságait, és hogy ki fedezte fel. Némelyiknél vicces képregényt találunk, amely csekély angoltudással megérthető. Meg kell még említeni, hogy számos elemhez letölthető videó is tartozik, amely általában valamilyen kísérletet mutat be.

A WebElementshez kapcsolódik a Chem Wiki. A Wiki egy mindenki által írható tudásbázis, amelyben bármi tárolható. Ebben a Wikiben egy kémiakönyvet találunk, amelyben egyelőre meglehetősen kevés anyag található, azonban érdemes figyelemmel kísérni, mert ígéretes kezdeményezés: egy mindenki által írható könyv.

Magyar nyelven a kémia témájában a kemia.lap.hu-n található komoly segítség. A versenyektől kezdve a kísérletekig mindenhez találunk linket.

Grammatika

A Sulinet keretében kevés tantárgynál lehet olyan igényesen és tartalmasan összeállított lapra találni, mint amilyen az

Interaktív magyar nyelvtan. Az oldal négy fő része: nyelvtani feladatok, nyelvtankönyv, gyakorlószövegek és helyesírási útmutató. A nyelvtani feladatok és a nyelvtankönyv felöleli a magyar nyelvtan valamennyi témakörét. A gyakorlószövegek alatt interaktív tollbamondást találunk. A gép felolvassa

a szöveget, s nekünk le kell írnunk. A helyesírási magyarázat pedig gyakorlati helyesírási tanácsadóként szolgál. Ez a rész nemcsak tanulóknak ajánlható, hanem minden olyan embernek, aki nyelvi igényességre törekszik. Az oldal segíthet az interneten eluralkodó nyelvi igénytelenség megfékezésében. Képzeljük el, amint valamely fórumon egyik vitatársunkat erre a lapra mutató hivatkozással javítjuk ki!

Matematika

A Matematikusok arcképcsarnokában a címmel ellentétben nemcsak híres matematikusokról olvashatunk, hiszen a Fogalmak/tételek menüpont alatt a teljes középiskolás matematika-tananyag megtalálható. Aki pedig az ebbe nem tartozó részek iránt érdeklődik, az a linkgyűjtemény segítségével szabadon kalandozhat. Persze az oldal címének megfelelően valóban megtekinthetjük a világ matematikusainak arcképeit, és elolvashatjuk életrajzukat is.

Kis kitartással a felsorolt témákon kívül bármivel kapcsolatban lehet találni információt az interneten. Az egyetlen hátulütőjük az internetes adatoknak, hogy a hitelességüket érdemes fenntartással kezelni, szükség van a józan észre mint szűrőre az adatok felhasználásakor.

Kapcsolódó linkek:

Angolszótár: dict.sztaki.hu/english-hungarian

Németszótár: dict.sztaki.hu/deutsch-ungarisch

Olaszszótár: dict.sztaki.hu/olasz-magyar

Franciaszótár: dict.sztaki.hu/franco-hongrois

Hollandszótár: dict.sztaki.hu/holland-magyar

Longman Web Dictionary: www.longmanwebdict.com

InterTran fordítógép: www.tranexp.com/InterTran/FreeTranslation.html

Magyar Elektronikus Könyvtár: mek.oszk.hu

WWW Unit Converter: www.digitaldutch.com/unitconverter/index.htm

Fizikai állandók: en.wikipedia.org/wiki/Physical_constants

WebElements: www.webelements.com

Chem Wiki: www.webelements.com

Interaktív magyar nyelvtan: www.sulinet.hu/kossuth/nyelvtan/nyelvtan/indexm.htm

Matematikusok arcképcsarnoka: www.sulinet.hu//ematek/index.html