Húszmillió mobilkészülék eladását tervezi az Alcatel kínai vegyesvállalata

MTI Sajtóadatbank, 2004. május 4. 10:30
Az Alcatel S.A. elnök-vezérigazgatója, Philippe Germond szerint a kínai TCL Corp.-nal múlt héten alakított közös vállalat az idei esztendőben húszmillió készülék eladását tervezi.

- Az elkövetkező öt évben az öt legnagyobb készülékgyártó közé szeretnénk kerülni világon. Arra számítunk, hogy növekedni fog piaci részesedésünk, így bizonyosak vagyunk abban, hogy képesek leszünk eladni ezt a mennyiséget" - mondta Germond. Az Alcatel tavaly 7,7 mobiltelefont értékesített, a TCL Communication Technology Holdings Ltd. 9,8 milliót adott el. Múlt héten előzetes megállapodás született az új vállalkozás létrehozataláról, melyben az Alcatelnek 45 százalékos, a TCL Communicationnek pedig 55 százalékos a részesedése. Az új vállalat értékét a felek 100 millió euróban határozták meg.

Germond most elmondta, az Alcatel még a harmadik negyedév végéig véglegesítené szeretné a megállapodást. - Legkésőbb a harmadik negyedév végére készen kell állnunk, Most arra számítunk, június végére megszületik a megállapodás - jelentette ki. Az Alcatelnek az elmúlt években jelentős veszteséget hozott a mobiltelefon-üzlet. A kockázatot azzal próbálta csökkenteni, hogy már 2001-ben kiszervezte a készülékgyártást a Flextronics International Ltd.-hez. Tavaly a mobilkészülékek az Alcatel bevételének 5 százalékát adták.

A társaság az első negyedévben 134 millió euró adózott eredményt ért el a tavalyi első negyedévi 461 millió eurós veszteség helyett. Háromévi veszteség után első ízben volt ismét nyeresége. A bevétele 2,74 milliárd eurót tettek ki, 7 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 2,96 milliárdnál, de változatlan árfolyamon 3 százalékos lett volna a növekedés.

Az Alcatel hétfőn kora délután 12,50 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 0,56 százalékkal drágább a pénteki, 12,43 eurós zárónál. Hétfőn 12,43 eurón is nyitott. Hétfőn 22,43 százalékkal drágább volt, mint az év elején - eddig 14,82-10,25 euró között alakult -, és 68,24 százalékkal drágább, mint egy éve.