A Vodafone 3G mobilszolgáltatást indít Európában

Milkovits Gábor, 2004. május 4. 20:25
A Vodafone a héten beindítja első teljes harmadik generációs mobiltelefonos szolgáltatását az öreg kontinensen, egyelőre Németországban és Portugáliában.

A harmadik generációs szolgáltatáshoz először Samsung okos telefonokon lehet majd hozzáférni, ám a cég hónapokon belül szélesíteni fogja a kompatibilis készülékek skáláját. A két ország lakosságából 30%-nak otthont adó, sűrűn lakott városias területeket lefedő alkalmazás bevezetése csupán a nyitánya egy a közeljövőben egész Európára kiterjedő szolgáltatás beindításának. A T-Mobile szinte ezzel egy időben kezdi meg saját mobiltelefonos 3G szolgáltatását, amelyet 400 németországi városban vehetnek majd igénybe a Nokia 7600-s mobiltelefonnal rendelkező felhasználók. Egy ideje már mindkét szolgáltató kínál laptopokhoz üzleti célú 3G alkalmazásokat, több európai országban.

A mobilágazat nagy reményeket fűz a harmadik generációs technológiához, amely a szélessávú vezetékes hálózati kapcsolathoz közelítő sebességű vezeték nélküli adattovábbítást tesz lehetővé, beleértve a minőségi mozgóképeket is. A műszaki akadályok miatt az európai szolgáltatók korábban 100 milliárd eurót költöttek licencekre, hogy ezáltal késleltethessék a szolgáltatás megjelenését és legyen idejük a technológiai háttér tökéletesítésére, illetve a vártnál alacsonyabb fogyasztói érdeklődés felkeltésére. Elemzők szerint egyébként nem is a mozgóképek, sokkal inkább az informatív adattovábbítás az, ami felfuttatja majd a piacot. Japán már jóval előrébb tart a 3G technológia felhasználásában, amely különösen a fiatalok körében igen népszerű.