Díjmentes Sun Microsystems programok 5600 iskolának

MTI Sajtóadatbank, 2004. május 5. 09:30
A Sun Microsystems díjmentes oktatási licencprogramja keretében a StarOffice 7 irodai programcsomagot és az OpenOffice.org-ot 5.500 közoktatási és 67 felsőoktatási intézmény, valamint diákok ezrei számára teszi díjmentesen elérhetővé.
A társaság magyarországi leányvállalata kedden az MTI-vel közleményben közölte az adományozás tényét. Az MTI érdeklődésére Szkurka János, a vállalat marketing igazgatója elmondta, hogy összesen 6,5 millió euró értékben adományoznak szoftvereket a magyar iskoláknak. A közlemény szerint világszerte eddig összesen 49 millió alsó -és középfokú oktatási intézményben tanuló diák és kilencmillió felsőfokú oktatási intézmény hallgatója használta ki az ingyenes StarOffice szoftverlicenc-ajánlatot a világ 24 országának 165 ezer iskolakörzetében. A közlemény szerint a Sun StarOffice szoftveradományainak értéke mintegy 7 milliárd dollár.

A közlemény szerint mivel a magyarországi felsőoktatási intézmények önállóan, jelentős autonómiával működnek, az Oktatási Minisztérium úgy döntött, hogy a StarOffice7 és OpenOffice.org csomagok központi elosztási pontjaként fog működni. Az iskolák vezetői le is tölthetik a szoftvert a magyar Oktatási Minisztérium webhelyéről, de természetesen CD-n is megkaphatják - áll a közleményben.

A StarOffice irodai csomag egy nyílt forráskódra épülő, átfogó funkciókészletű irodai szoftvercsomag, amely Solaris, Linux és Windows operációs rendszereken fut és kompatibilis a Microsoft Office fájlformátumaival. A csomag szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációkészítő, rajzoló és adatbázis-kezelő alkalmazásokat egyaránt tartalmaz. A StarOffice az OpenOffice.orgra, a nyílt forráskódú, többplatformos irodai csomagra épül.