Jövőre minden felsőoktatási intézményben lesz e-Magyarország klub

MTI Sajtóadatbank, 2004. május 7. 10:20
Eddig 12 számítógépes e-Magyarország klub nyílt meg a hazai egyetemeken és főiskolákon, további 25 pedig év végéig kezdi meg működését - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter csütörtökön Nyíregyházán.
"A jövő év közepére valamennyi felsőoktatási intézményben lesz klub, létrejönnek az úgynevezett online közösségek az információs társadalom és kultúra kialakítására, elterjesztésére" - közölte a tárca vezetője a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen, ahol átadta a helyi főiskola klubját.

Kovács Kálmán az avatás előtt tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról is, hogy a határon túli magyar lakta területeken szintén létrehoznak informatikai klubokat a minisztérium támogatásával, így Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és Délvidéken is.

A miniszter az e-Magyarország programot sikeresnek nevezte, kiemelve: Magyarország minden településén lesz majd informatikai pont, ahol bárkinek módja nyílik az informatikai tudás elsajátítására és használatára.

Hangsúlyozta: a program révén tavaly négyszeresére bővült a legkorszerűbb, széles sávú hálózat, melynek kialakítását a kistelepüléseken 1,5 milliárd forinttal támogatta a tárca.

"Számos önkormányzat, 83 postahivatal, gyermek- és szociális otthonok, iskolák, kultúrházak, 400 teleház és 300 egyházi szervezet pályázott sikerrel eddig az e-Magyarország pont létesítésére" - mondta Kovács Kálmán.

Hozzátette: további 1500-2000 információs hely kialakítására már megfogalmazódott az igény a települések részéről.

A miniszter a határon túli informatikai fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy a tárca 2002-es megalakulása óta 832 millió forintot fordított erre a célra.

Az összeg 42 százalékát a Magyarországgal együtt az Európai Unió tagjává vált Szlovákia felvidéki területe kapta.

A számítógépes tudás elsajátítására az iskolák tanulóinak tavaly ifjúsági táborokat is szervezett a minisztérium, s a részt vett 1300 diák közül 300 határon túli fiatal volt.

Az idén 11 tábort szerveznek, hármat a határokon túl, Erdélyben, Kárpátalján és Délvidéken, együttesen 4000 tanulónak teszik lehetővé a informatikai ismeretszerzést.