Megháromszorozódnak az illegális filmletöltések Nagy-Britanniában

Milkovits Gábor, 2004. május 8. 20:36
A Brit Mozgókép Szövetség becslése szerint idén összesen 1 millió 670 ezren fognak illegálisan filmeket letölteni a világhálóról, szemben a tavalyi 570 ezres adattal.
A brit mozgóképes ágazatot ezáltal érő veszteség csak a DVD-eladások csökkenése miatt mintegy 45 millió fontra tehető. A becsült adatok egy 16 000, 12 és 47 év közötti személy körében elvégzett felmérésen alapulnak. Eszerint az átlagos filmletöltő 35 év alatti férfi, aki a szélessávú internettel legjobban ellátott Dél-Angliában él, és körülbelül 30 filmet vagy sorozat-epizódot tölt le évente a világhálóról. Az illegális letöltések ugyanakkor nem befolyásolják olyan jelentős mértékben a piacot, mint ahogyan az várható lenne - a DVD filmek forgalma például 61%-kal, a teljes mozgókép-forgalmazás pedig ötödével nőtt a szigetországban 2003 folyamán. Ennek oka részben a sokszor kifogásolható minőség, illetve az, hogy a nem szélessávú kapcsolattal rendelkező felhasználók számára gyakran túlságosan sokáig tart egy-egy teljes film letöltése. Ez utóbbi akadályt viszont a szélessávú internetezés gyors elterjedése nagymértékben lecsökkentheti.

A tavaly a brit felhasználók körében legnépszerűbb internetről letölthető mozgóképek között volt a Kill Bill első része, illetve a Maffiózók című, nálunk is vetített televíziós sorozat.