A Microsoft jutalmat fizet a Sasser-vírusgazda lebuktatóinak

MTI Sajtóadatbank, 2004. május 10. 09:35
A Microsoft jutalmat fizet azoknak a személyeknek, akik segítettek a nyomára bukkanni a Sasser számítógépvírus német "előállítójának".

Mint Brad Smith, az amerikai szoftvercég alelnöke szombat esti sajtóértekezletén közölte, a 250 ezer dolláros pénzjutalmat csak azután kapja meg az érintett 3-4 személy, ha jogerős bírósági ítélet született a 18 éves német fiatalember ellen. Az összeg abból az 5 millió dolláros pénzalapból származik, amelyet a Microsoft a számítógépes "vírustenyésztők" elleni harc támogatására hozott létre.

A Sasser vírus (W32/Sasser) a Microsoft cég Windows 2000, Windows Server 2003 és Windows XP operációs rendszereit támadja meg. A vírus nem semmisít meg adatbázisokat, ám mivel állandóan leállítja, vagy lassítja a gép működését, emberek millióinak munkáját lehetetleníti el, s komoly gazdasági károkat okoz. A vírustól nem csak magánszemélyek, de vállalatok számítógépei is "szenvednek"; a Sasser helyfoglalási rendszereket is megtámadott.

Smith szavai szerint a szombaton őrizetbe vett német fiatalember volt a felelős a Netsky vírus különböző változatainak a terjesztéséért is, amelyek idén februárban okoztak komoly zavarokat a világ számítógép-hálózataiban.