Mérsékelt működési eredmény növekedéssel zárta 2003-at a DoCoMo

MTI Sajtóadatbank, 2004. május 10. 10:31
A legnagyobb japán mobilszolgáltató vállalat, az NTT DoCoMo Inc. pénteken az üzemi eredményének enyhe növekedéséről számolt be tavalyról, a folyó évre viszont, történetében először, csökkenést valószínűsített.

A mostani pénzügyi évében 830 milliárd jen (7,56 milliárd dollár) üzemi eredményt tervez, az előző évi 1,103 billió jen helyett, amely kissé meghaladta a még egy évvel korábbi 1,057 billió jent. Árbevétele az idén 2,5 százalékkal 4,92 billió jenre csökken a vállalati előrejelzés szerint, először esik vissza a cég tőzsdei bevezetése. A csökkenést számos kedvezmény és átalánydíj bevezetésével indokolta a DoCoMo. A DoCoMo konszolidált adózott eredménye a márciussal végződött pénzügyi évben 650,0 milliárd jenre szökött fel az előző 212,5 milliárdról. Az árbevétel 5,048 billió jen volt 4,809 billió után.

Legnagyobb riválisa, a KDDI a múlt heti eredmény-beszámolója szerint nyereségét megduplázta tavaly, és az idén is harmadik generációs szolgáltatásának lendületes növekedésére számít. A harmadik számú japán mobilszolgáltató, a Vodafone Holdings KK május végén teszi közzé eredményét. A DoCoMo a Toyota Motor után Ázsia második tőkeértékű tőzsdén jegyzett vállalata.

A DoCoMo piaci környezetét a mobilszolgáltatások terén dúló éles konkurenciaharc, a harmadik generációs szolgáltatási rendszer bevezetésének hatalmas költségei és az adatszolgáltatásokban fenyegető árharc jellemzi. A harmadik generációs szolgáltatása előfizetőinek száma a jelek szerint lendületes növekedésnek indult, de ez kissé elkésve érkezett, mivel riválisa, a KDDI Corp szolgáltatása előfizetőinek a nettó növekménye tavaly lekörözte.

A DoCoMo 45,9 millió előfizetővel és 57 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett március végén. A rivális KDDI 17 millió ügyfelének 80 százaléka a harmadik generációs szolgáltatásra fizet elő. A DoCoMo harmadik generációs szolgáltatásában 10,6 millió előfizetőre számít a folyó pénzügyi év jövő márciusi zárásakor, ami 248,1 százalékos növekedés lenne a tavalyihoz képest. Márciusban a DoCoMo 50 százalékkal 3,05 millióra bővítette harmadik generációs előfizetőinek számát új, divatos készülékek bemutatásával. A harmadik generációs előfizetők számában elért növekedésnek azonban nagy ára volt: a DoCoMo 10 ezer jennel nagyobb támogatást nyújt a harmadik generációs telefonokra, mint más készülékeire.

Az NTT DoCoMo részvényének árfolyama szinte alig változott április óta, messze elmaradva a szektorindex 38 százalékos emelkedésétől. A részvény pénteken 216 000 jenen zárt a tokiói értéktőzsdén, 1000 jennel, azaz 0,46 százalékkal olcsóbban, mint csütörtökön.