Középiskolai pályázat multimédiás eszközökre

MTI Sajtóadatbank, 2004. május 13. 10:02
Az informatikai minisztérium 3,4 milliárd forint összértékű középiskolai multimédiás pályázatán 1110 iskola járt sikerrel a jelentkező 1117-ből - jelentette be Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A nyertes iskolák egy-egy, az oktatásban használható, könnyen mozgatható és felhasználóbarát, úgynevezett "digitális zsúrkocsihoz és bőröndhöz" jutnak hozzá, amelyekben egymáshoz illesztett rendszerű projektorok, DVD-lejátszók, laptopok és hangosítási rendszerek találhatók. A pályázó iskolák vállalták, hogy havonta 50 tanórán használják majd az eszközöket - közölte Kovács Kálmán. Hozzáfűzte: az említett multimédiás prezentációs eszközök mellett, 311 önerőt is felmutató középiskola vezeték nélküli multimédiás eszközöket nyert el. Ezek az iskolák vállalták, hogy a multimédiás oktatásba beépítik az interneten keresztül érkező információkat.

Magyar Bálint oktatási miniszter elmondta, a fejlesztési program célja, hogy az oktatás főáramába bekerüljön az információs technológia használata, amely a digitális kultúra, valamint a hagyományos szaktárgyak oktatásához nyújt segítséget. Az oktatási miniszter elmondta: az eszközöket még ebben a tanévben megkapják az iskolák. A tanárok munkáját segíti, hogy az egyik tanteremből a másikba könnyen átvihető "zsúrkocsikon" és a "bőröndökben" a különböző technikai eszközök össze vannak szerelve, így könnyen lehet üzemeltetni őket.

A magyar középiskolákban háromszor-négyszer ennyi multimédiás prezentációs eszközre lesz szükség, amennyiben általánossá válik használatuk - fűzte hozzá Magyar Bálint. Mint mondta, az iskolai digitális fejlesztések két iránya az újfajta eszközök beszerzése, valamint a meglévő számítógépek, eszközök korszerűsítése. Közölte azt is: szeptemberre elkészül a digitális tananyagok jelentős része.