A BT és a Vodafone megszűnteti a határt vezetékes és mobil között

Milkovits Gábor, 2004. május 18. 20:22
A British Telecom hivatalosan megerősítette, hogy a Vodafone-nal egy olyan közös telefonos szolgáltatás beindítását tervezi a szigetországban, amely elmoshatja a vezetékes és mobil távközlés között jelenleg meglévő határokat.

A legnagyobb brit vezetékes telefontársaság éves szinten 1 milliárd fontos bevételt remél a korábbi riválisával most megkötött üzlettől. A Bluephone elnevezésű projekt lényege, hogy a majdani előfizetők egyazon készülékről kapcsolódhatnak a vezetékes és a mobilhálózatra, a kettő közötti váltás pedig zökkenőmentes lesz. Az előfizetők otthoni, vagy irodai vezetékes telefonjuk vételi körzetében a British Telecom, másutt pedig automatikusan a Vodafone hálózatát használhatják majd, ráadásul mindkét helyzetben ugyanazon a hívószámon lesznek elérhetők. A szolgáltatás 1000 főre kiterjedő tesztváltozatát nyáron, a teljes verziót pedig még az év vége előtt tervezik beindítani.

A BT-nek most határozottan jól jön a Vodafone-nal kötött üzleti megállapodás, mivel mind a hagyományos vezetékes üzletágban, mind a mobilszolgáltatási területen komoly gondokkal kell megküzdenie. Vezetékes előfizetői ugyanis tömegesen pártolnak át konkurens társaságokhoz, mmO2 elnevezésű mobilszolgáltatásával pedig kiábrándítóan kevés, mindössze 55 ezer magán-, és 115 ezer üzleti felhasználót sikerült eddig toboroznia.