Spam-áradat bénította meg a német kormányzat levelezését

Milkovits Gábor, 2004. május 23. 10:24
A sors iróniája, hogy a kéretlen üzenetek éppen akkor bénították meg a német kormány és parlament internetes levelezőrendszerét, amikor a Bundestag a spam-ellenes törvény tervezetét tárgyalta.
A spam-ek töménytelen mennyiségű, több mint félmillió olyan hibaüzenet formájában érkeztek a levelezést bonyolító központi szerverre, amilyeneket hétköznapi esetben akkor kap a felhasználó, ha e-mailjének továbbítása valamilyen okból kifolyólag meghiúsul. Az áradat a hét elejétől kezdődően napokra megbénította a német kormány és parlament közös levelezőrendszerét; volt olyan e-mail, amelyik csak 3 napos késéssel ért célba. A kormányszóvivő nem nyilatkozott arról, hogy a fennakadást szándékos támadás, vagy pedig a rendszer esetleges meghibásodása okozta.

A német kormányzat informatikai illetékeseinek azért csak mostanra sikerült helyreállítaniuk az alkalmazás rendes működését, mivel a hibaüzenetek technikai okokból kifolyólag nem voltak központilag eltávolíthatók a szerverről. A meghibásodás okait jelenleg is még vizsgálják és az eredményről még nem közöltek információt, annyi azonban bizonyos, hogy a szakértő csapatnak elsőrangú behatolás-felderítő eszközök állnak rendelkezésére.