A vásárlók szédítése helyett: hírlevél tesztekről

Zsadányi Pál, 2004. május 23. 16:12
A Computer Reseller News (CRN), ami lényegében egy számítástechnikai fogyasztóvédelmi fórum, a tesztelő központjában vizsgált termékekről ad folyamatos információkat a Test Center Express hírlevéllel. Különben, egy hasonló témájú magyar weboldal már vagy fél évtizede gyűjti a különböző számítástechnikai eszközök teszteredményeit. Sajnos, hírlevele nincs.
Az ipar jobbnál jobb paraméterekkel dicsekvő termékek özönével szédíti a potenciális vevőket. Azok pedig elég nehezen tudnak objektív adatok alapján dönteni, hogy melyiket válasszák. Az egyik szokásos eljárás: vedd a legmárkásabbat, azzal talán nem faragsz be. A másik: vedd a már ismert márkát, mert annak a rigolyáit már nem kell újra kiismerned. Egy harmadik: járj a gyártók tájékoztatóira, és igazodj el a szirénhangok között. Negyedik: vásárolj méregdrága ipari elemzést valamelyik szaktanácsadó cégtől. Ezt hazai cég aligha tudja megfizetni. Legföljebb, valami horribilis költségvetésű pályázat kapcsán.

Nos, a világhálón azért vannak olyan webhelyek is, amelyek relatíve gyártóktól függetlenül próbálják bemutatni az általuk megvizsgált termékeket. Ilyen a fogyasztók védelmét jelentősen szem előtt tartó CRN weboldal mögött dolgozó szakértői gárda. A vizsgálatokra komoly tesztlabort rendeztek be. Az ott mért eredményekről tájékoztat a Test Center Express című hírlevelük.

Ízelítő a legutóbbi hírlevelük témáiból

Egy sponzor-hirdetéssel indul a levél, mert azért ők is a piacról élnek. Az Adaptec cég ajánlgatja a legújabb Serial ATA termékeit, amely ma egyébként az egyik legforróbb műszaki téma a számítástechnikai hardver-zónában. A sponzorválasztás már maga egy színvonal, nemde?

Ugyancsak forró téma a következő, amely a nálunk aligha ismert AireSpace cég WiFi platformjának az elemzéséről szól. A fokozott WiFi védelmi rendszer azonban tippeket adhat más gyártók hasonló eszközeivel kapcsolatban is.

A hardveres téma azt elemzi, két noteszgép tesztje kapcsán, hogy ezek akár mindenesként is használhatók, irodába és otthonra egyaránt.

Egy szoftver-bevizsgálás azt elemzi, hogy a Microsoft SharePoint Portal Server 2003 ugyancsak gyorsítja az alkalmazások integrációját.

A védelmi rendszerek körébe tartozó elemzés tárgya a TrendMicro Network VirusWall 1200-as szoftvere volt.

A rivaldafénybe illő termékként egy érdekes újdonság, a KeySpan cég USB Server terméke mutatkozik be, amely egy LAN-hálózaton segít megosztani az USB-re csatolt eszközöket.

A kiemelkedő egyedi paramétereket bemutató menüpontban az Iomega cég USB 2.0-s interfésszel rendelkező, 35 és 90 Gbájtos cserélhető lemezes, Iomega REV meghajtó családja mutatkozik be.

Nos, a csatlakozás a listához az alábbi linken érhető el, ahol egy sereg más hasznos hírlevéllel is megismerkedhetünk. Egyesek napi (CRN Direct), míg mások ritkább gyakorisággal, sőt, a hét napjaira elosztva érkeznek a postaládánkba. Így korlátozhatjuk postaládánk bombázási sebességét, ami napjaink egyik legneuralgikusabb pontja. A CRN gárdája okosan tudja adagolni az információkat. A választás rajtunk múlik, de később korrigálhatunk. És, érezhetően, tényleg a fogyasztókért dolgoznak.