Új SZAK könyv a Windows Server 2003 rendszergazdák munkájához

Zsadányi Pál, 2004. május 25. 14:37
Kis Balázs, Lovassy Zsoltot is segítségül hívva, folytatja a rendszergazdáknak szóló könyvsorozatát. Minden bizonnyal sokan várták már tőle a Windows Server 2003 (W2K3) korszakhoz hiányzó támogatását. Érdemes volt várni, megérkezett. 616 oldalon, 12 átírt és 3 új fejezettel! Benne az MS Active Directory (MS AD) címtár 2003-as generációja, hatalmas tárgyalási terjedelemben, ami vélhetően a leghasznosabbá avatja majd a rendszergazdák kezében.
Mivel a W2K3 generációjú szerver operációs rendszerek igen nagy tömegben kerültek angolul a hazai alkalmazókhoz, mindjárt elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy Kis Balázs rendszergazda könyvei rendszerint mind a magyar, mind az angol üzeneteket dokumentálják, úgyhogy bármelyik változathoz jól használhatók. A szakkönyvfordítások egy részénél ugyanis kellemetlen hátrány, hogy mindent lefordítanak magyarra, ami azután nehezen fordítható vissza angolra, megakadályozva egy angol változat üzeneteinek a megtalálását. Kis Balázs és Lovassy Zsolt azonban nem fordítást ad a kezünkbe, hanem kipróbált információkat,. eredeti magyar eszmeiséggel megfogalmazva.

A Microsoft, természetesen, egyre inkább szorgalmazza a W2K3 szerverekre történő átállást, még az épphogy nemrégen bevezetett W2K szerverek helyett is. Nem véletlenül, mert a Windows XP (WXP) kliensgépes operációs rendszerekben bevezetett újítások csak a 2003-as szerver operációsrendszeri architektúrába vihetők át, ami pedig a szerver operációs rendszerek jóval stabilabb és rugalmasabb üzemeltetését teszi lehetővé (DLL pokol gátlása, eszközmeghajtók és programok változatkezelésének a tökéletesítése), továbbá az igazán jövőképes .NET technológia tökéletes támogatásának is ez a feltétele. A tárkezelés javítása folytán pedig még gyengébb konfigurációkon is jobban futnak a 2003-as szerverek, mint az összes előző változat.

A jelentős változások érintik az egész hálózatkezelési technológiát, ami a rendszergazdáknak jelentősen új feladatokat ad a korábbi ismereteikhez képest. Ezért volt szükség egy alaposan átírt, jóval vaskosabb W2K3 rendszergazda kézikönyvre. A változások, mint már említettük, erősen összefüggnek a WXP-ben megjelent újdonságokkal is, ezért nem csoda, ha bizonyos tekintetben az új rendszergazda könyv tulajdonképpen Kis Balázs WXP-ről szóló haladó könyvének a folytatásaként is tekinthető. Illetve, a rendszergazdák a munkájukban azt sem könnyen nélkülözhetik, hisz nemcsak a szerver oldallal kell foglalkozniuk.

A könyv három fő részből áll. Az első foglalja össze a W2K3 újdonságait, a második, a már említett, 2003-as változatú MS AD címtárral foglalkozik, és vagy a könyv felét foglalja el, míg a harmadik, a hálózati szolgáltatások terén létrejött fejlődésből adódó lehetőségeket elemzi. Az MS AD 2003 információin kívül még egy hasznos rész emelhető ki a könyvből, Lovassy Zsolt 15. fejezete a nyilvános kulcsú adatvédelmi infrastruktúráról. Vélhetően sokaknak hézagpótló lesz, és az elektronikus hitelesítés egyre fontosabbá válásával, egyre nagyobb szüksége lesz rá minden könyvtulajdonosnak.

[Na, akkor egy kis kitérő az adatvédelem kapcsán! Csak ezt az elektronikus szavazás körüli cirkuszt tudná feledni a politikusoknak a cikkíró, mert azt 40 éves számítástechnikai kultúra terjesztési erőfeszítéseinek az arculcsapásaként élte meg. Mikor lesz nélkülözhetetlen feltétel egy országgyűlési képviselőnél legalább az ECDL, és mikor méltóztatnak a képviselő urak tömegesen használni a nekik az adófizetők pénzéből méregdrágán megvásárolt laptopokat? Most hol vannak azok a laptopok, és ki használja azokat? A gyerek, pornó oldalak nézegetésére, jobb esetben játékra? Mert a tanácsteremben csak néhány szálat látni belőlük. Hogy lehet az ország sorsát rábízni olyan politikusokra, akik a XXI. században nem értenek a számítástechnikához? Mert aki kételkedik a mai technika biztonságában, miközben a vonatkozó törvényeket már megszavazta, az egyszerűen nem ért hozzá. Abszurdum!]

A függelékekben találhatók a telepítéssel és üzemeltetéssel kapcsolatos hasznos tudnivalók. Továbbá bemutatásra kerül, a W2K3-ban már koncepciózusan alkalmazott, kiforrott MMC Microsoft Management Console rendszer-karbantartási támogatás, alapos és vélhetően minden rendszergazdának nagyon hasznos tárgyalásban. Beleértve a távfelügyeleti lehetőségeket is. Igen hasznos része a függeléknek a 25 oldalas szakkifejezés magyarázat gyűjtemény, de a 14 oldalas tárgyszó katalógus is figyelemre méltó segítség az olvasónak.