VirusBuster, NOD32: Töretlenül a csúcson

Geza Papp, 2004. június 1. 13:01
Ma jelent meg a Virus Bulletin júniusi száma. A független angol lap kéthavonta teszteli az arra érdemesült antivírus szoftvereket. Az általam a világ első öt legjobb programjai ismét bizonyítottak. (Önkényes rangsoromat elsősorban az átlag felhasználók szemével nézve a programokat állítottam fel - jelentős szerepet adva az elérhetőség - ár - teljesítmény aránynak) Ezek között is az általam elsők közé sorolt VirusBuster, és a NOD32 termékei ismételten elérték a lap igen alapos tesztjei „program izzasztó” sora után a 100% AWARD teljesítményt.
A VirusBuster magyar cég. Azt figyelembe véve, hogy az igen megtisztelő 100% Award címet immáron 9. alkalommal kapta meg - ezen belül az utolsó hatot egymás után sorozatban 12 hónap alatt, még a magyar sznoboknak is el kell fogadni, hogy van olyan termék, ami a világ élvonalába tartozik, kiváló minőségű, olcsó, és magyar. (Ehhez egy terméknek nem kell amerikainak lennei.)

A lap tesztelése minden alkalommal más disztribúción, operációs rendszeren történik. Az utolsó hat a következő volt:(idézve a lapból)

June 2004: Windows XP Professional
April 2004: Red Hat Linux 9
February 2004: Windows NT
November 2003: Windows 2003 Server
August 2003: Netware 6.0
June 2003: Windows XP Professional

Így elmondhatjuk, hogy a magyar VirusBuster termékei az utóbbi egy évben a különféle Windows rendszereknek, a Linux (Red Hat) rendszereknek teljes védelmet biztosítottak. Azokra vírust, vagy más, addig még ismeretlen rosszindulatú kódot (heurisztikájuk kiválósága miatt) nem engedtek feljutni. A termékeik ára igen kedvező, de e mellett engedményeik is vannak. Ide már csak egy kis mondat hiányzik: Gratulálunk, így tovább!!

A NOD32 cseh alapítású, több székhelyű cég. Magyar kirendeltsége van, ahol mindent készségesen elmondanak termékeikről, bemutatják azokat, melyeket ott meg is lehet rendelni, és hasonlóan a VirusBusterhez a licence, és a termék szinte azonnal a felhasználónál van. Most megszakítás nélkül 27. alkalommal kapták meg a kitüntető 100% Award címet. Tehát 54 hónapja a termékeik által védett rendszerekre sem vírus, sem rosszindulatú ismeretlen kórokozó nem jutott fel. A termékek igen kedvező árúak, de e mellett jelentős árengedményekkel vehetik meg azokat. Termékeik folyamatos fejlesztése, a hibátlanságra való törekvésük, és rengeteg munka juttatta termékeiket a csúcsra, ahol úgy néz ki, hogy - bátran kimondom: a VirusBusterrel együtt - bérelt helyük van. Szintén csak egy kis mondat hiányzik: Gratulálunk, így tovább!!

A kedvező ár azt jelenti fogalmazatomban, hogy a mai viszonyok mellett egy kis spórolással egy - a számítógépet igen gyakran használó diák is megveheti az adott terméket...

Engedtessék meg, hogy az általam e körbe sorolt, sokaknak ajánlott Cseh gyártmányú antivírus programot az Avastot is megemlítsem. Teljesítménye sokadik alkalommal szintén 100% Award - annak ellenére, hogy a termék ingyenesen letölthető, és használható megkötés nélkül. Nekik is csak gratulálni lehet.

Sokat gondolkodtam, e cégek sikereinek titkán, de „megszállott” kiváló munkán, az állandó fejlesztésen, a szakemberek szakmai fejlődésén tovább sokkal nem jutottam. Valamelyik este találtam meg a választ Kazinczy Ferenc ismert soraiban:

Jót s jól! Ebben áll a nagy titok.
Ezt ha nem érted, Szánts és vess;
s hagyjad másnak az áldozatot'.

Értjük - és a hírben említett cégeknek nem a „Kazinczy által javasolt szántás, és vetés jut”. Még egyszer gratulálunk, csak Így tovább!

Geza Papp
Networksecurity and Virusanalyst