Összeurópai festészeti díj a Lexmarktól

forrás Prim Online, 2004. június 2. 14:54
A 30.000 euró díjjal járó Lexmark Európai Művészeti Díjra rekordszámú nevezés érkezett, továbbjutóit ma délelőtt jelentették be.
A Lexmark - a világ egyik vezető nyomtató gyártója - csaknem 4 000 nevezést kapott Európa 32 országából, így majdnem megduplázódott a nevezések száma a tavalyi első évhez képest. Magyarországról 60 nevezés érkezett idén, és ebből négy művész jutott tovább. Ők név szerint: Szépfalvi Ágnes, Sváby Lajos, Miksa Bálint, German Juraj. A magyar győztes, akit erről a szűkített listáról választanak majd ki, folytathatja a küzdelmet Európában a 30.000 eurós fődíjért.

A nevezéseket az európai művészvilág legrangosabb alakjai bírálták el. A londoni Royal Academy Schools elnöke, Brendan Neiland professzor vezeti a bírák héttagú csoportját, akik közé tartozik Burkhard Held professzor is a berlini Művészeti Egyetemről és Zbigniew Turlej, a lengyel Turlej Alapítványtól.

A szakma kulcsfigurái elismeréssel fogadták a Lexmark Európai Művészeti Díjat, amely az első pán-európai festészeti díj. Brendan Neiland professzor azt nyilatkozta: “Nagyon jó végre egy olyan díjat látni, amelyet kifejezetten a festészet, mint a  fogalmi művészetekkel szembeni művészeti ág támogatásának szentelnek. Az ezévben kapott nevezések kivételesen magas száma is ezt támasztja alá.”

“Az Európából érkezett nevezéseknek egy érdekes egyvelegét láttuk, különösen Olaszországból és a skandináv országokból,” tette hozzá, “Sok, számomra igazán izgalmas mű olyan alkotóktól született, akik a szabadidejükben festenek, azonban egyértelműen képesek arra, hogy nevet szerezzenek maguknak.”

A szóvivő megemlítette: “Ez a díj második éve, és elégedetten látjuk növekvő hírnevét nem csak a művészvilágban, hanem az általános közvéleményben is. Személy szerint végtelenül boldog vagyok, hogy ezeknek a nyilvánvalóan tehetséges művészeknek segítő kezet nyújthatunk, hogy valóra válthassák álmaikat.”

A végső győztes bejelentése 2004. októberében, Olaszországban lesz.

A következő forduló bírái lesznek:

§    Brendan Neiland professzor, a bírák elnöke és a londoni Royal Academy Schools elnöke, Nagy-Britannia
§    Patrizia Sandretto Re Rebaudengo, a Sandretto Re Rebaudengo Alapítvány elnöke, Torinó, Olaszország
§    Burkhard Held, a berlini Művészeti Egyetemről, Németország
§    Zbigniew Turlej, a Turlej Alapítványtól, Lengyelország
§    Lorena Martinez, művészetkritikus és független kurátor, Barcelona, Spanyolország
§    Meredith Etherington-Smith, a londoni ArtFortnight elnöke, Nagy-Britannia
§    Christian Ward, művész, a 2003 Lexmark Európai Művészeti Díj nyertese
§    Antonello Cardone, a Lexmark alelnöke és a Consumer Printer Division elnöke & Európai Ügyvezető Igazgató











Szépfalvi Ágnes: Secret














Miksa Bálint: Driving in fog














Sváby Lajos: Hommage XXth century














German Juraj: Philadelphia