Miniszteri honlap az információ-szabadságról

forrás Prim Online, 2004. június 2. 18:31
Az informatikai miniszter, Kovács Kálmán, és államtitkára, Csepeli György együtt mutatták be szerda este az információ-szabadság témáját körüljáró honlapjukat, amelyet mostantól a http://www.ihm.gov.hu/informacioszabadsag/ webcímen bárki megtekinthet.
Az IHM új alsite-ján tanulmányokon és különféle véleményeken keresztül közelíthetnek az érdeklődők az információ-szabadság kérdésköréhez. Hogy mi az információ-szabadság, arról nyilvánvalóan másként vélekedik az adatvédelmi biztos, másként egy liberális politikus, és megint másként az ügyvéd. Kovács Kálmán beköszöntője szerint éppen a közös gondolkodás, a vélemények szabadsága az, amely az információ-szabadság egyik alappillére lehet. Ezen túlmenően persze pillér minden olyan vívmány, amely lehetőséget teremt az információ-szabadság érvényesülésére, lehetőséget teremt az információhoz való hozzájutáshoz: "Az eMagyarország pontokon keresztül létrejött az a hálózat, amely az önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel, egyházakkal, civil szervezetekkel, internet kávézókkal együttműködve lehetőséget ad arra, hogy mindenki gyakorolhassa az információhoz való hozzáférés alkotmányos szabadságjogát." - mondta a miniszter. "Esélyt teremt azok számára is, akik sem otthon, sem munkahelyükön nem férnek hozzá a világhálóhoz. Ez a talapzata az információ szabadság térhódításának. Az információszabadság honlap pedig azért jött létre, hogy ennek a szabadságnak a minőségéről gondolkodjunk együtt."

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium elkészített egy Országgyűlési Határozattervezetet az információszabadságról, amely szintén olvasható a honlapon: http://www.ihm.gov.hu/informacioszabadsag/hatarozattervezet/. A határozattervezet azt célozza, hogy az állam legyén minél jobban átlátható, az állampolgár személyes információi pedig védettek legyenek.