IQSys: szakmai nap az IT-kormányzás jegyében

Kovács Attila, 2004. június 7. 13:27
"Innovatív informatikai megoldások a hatékonyság szolgálatában" címmel, mintegy 90 résztvevővel rendezett június 7-én szakmai napot a budapesti Hotel Héliában az IQSys Informatikai Rt. Az esemény első részében plenáris előadásokra került sor, majd négy párhuzamos szekcióban (alkalmazás-fejlesztés+integráció; üzleti intelligencia; tudás- és dokumentum-kezelés; fejlesztési és működtetési folyamatok támogatása) az IQSys értékteremtő megoldásait ismerhették meg a résztvevők.
A megjelenteket üdvözlő Verseghi-Nagy Miklós ügyvezető igazgató kiemelte, 2004-ben élénkülés tapasztalható a hazai piacon, s a 2003-ban átszervezéssel létrejött IQSys mostanra kompetenciában és hatékonyságban is megerősödött. "Mitől lesz az IT működése hatékonyabb?" című előadásában Bőgel György az üzlet és az informatika kapcsolatáról szólt. A vállalatoknál létrejövő IT-kormányzás jellemző stílusait elemezte, majd megállapította, hogy jelenleg az elektronikus, integrált, kiterjesztett és valós idejű vállalat kialakulása, a vállalatközi idegrendszer kiépítése korszakába léptünk. Ehhez a vállalati IT-vezetőknek is a korábbitól eltérő módon szükséges felkészülnie, gondolkodnia, tevékenykednie. Szakembernek kell lennie az IT technológia mellett az üzlet, a vezetés, a szervezet és a vállalati kultúra kérdéseiben is.

Kovács András, az IQSys technológiai igazgatója "Mit kínál a valós idejű vállalat építéséhez az IT?" címmel tartott előadásában a szükséges új stílusú IT-kormányzás IT architekturális kérdéseit boncolgatta. Főbb egállapítása a következők: cél az egységes integrációra tervezett architektúra kiépítése; a rendszernek támogatnia kell az új típusú IT-kormányzást; az architektúrának jövőbiztos technológiára (pl. Java és .NET) kell épülnie; a vállalaton belüli és kívüli intelligens alkalmazás szintű együttműködést biztosító vállalati "idegrendszernek" agilisnak kell lennie; a fejlődés legújabb állomása az APS (Application Platform Suit), amelynek révén megvalósul az integráció és fejlesztés egységes környezetben. Az előadó hangsúlyozta, az IQSys vezető szállítók infrastruktúra elemeiből (és a vállalati IT-kormányzást elősegítő eszközeiből is) építi a vállalati igényeknek megfelelő lehető legjobb megoldásokat. Az előadó végül arra is felhívta a figyelmet, hogy a már elérhető üzleti intelligencia eszközöket és adatbányászati megoldásokat bátrabban és hatékonyabban alkalmazhatnák a vállalatok, a stratégia irányításban, illetve a rejtett összefüggések feltárásával a komoly versenyelőny megszerzése érdekében.