Magyarország aláírta az állampolgári szolgáltatások technológiai fejlesztéséről szóló nyilatkozatot

forrás Prim Online, 2004. június 8. 12:02
2004. június 8-án Dedinszky Ferenc, a MeH Elektronikus Kormányzat Központ (EKK) főigazgató-helyettese sajtótájékoztatót tartott arról az állampolgári szolgáltatások technológiai fejlesztéséről szóló nyilatkozatról, amelyet a XIV. Információtechnológiai Világkongresszuson a magyar kormány nevében írt alá Athénban.
A kongresszus zárónapján 17 ország, köztük Magyarország képviselője írta alá az állampolgári szolgáltatások technológiai fejlesztéséről szóló nyilatkozatot. A nyilatkozat célja az elektronikus kormányzati szolgáltatások fokozott mértékű fejlesztése és széleskörű elterjesztése a közigazgatási ügyintézésben. Az e-kormányzati szolgáltatások bővítése, új formáinak meghonosítása a közigazgatási ügyek egyszerűbb és gyorsabb intézését, a kormányzati munka átláthatóságát, a közvetlen állampolgári vélemény nyilvánítás lehetőségét, s ezen keresztül az e-demokrácia bővítését eredményezi.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a kétévente, immár 14. alkalommal rendezett Információtechnológiai Világkongresszust (WCIT 2004) résztvevőinek összetétele, és nemzetközi jelentősége alapján az infokommunikációs technológia (ICT) terén a davosi világgazdasági fórumhoz hasonlítják. Az idei rendezvényen az infokommunikációs vezetők, fejlesztők, tudósok, beruházók, multinacionális cégek és a kormányok képviselői közül 40 országból mintegy kétezren vettek részt. A kormányokat az e-kormányzati területért felelős legfelső szintű vezetők, miniszterek, államtitkárok, kormányzati CIO-k (Chief Information Officer: Vezető Információs Tisztviselő) képviselték. A mostani rendezvény középpontjában az Internet alkalmazása állt, amely egyre inkább előtérbe kerül az üzleti és a hivatali alkalmazásokban. A kongresszus jelszava: „A jövő már itt van” (The future is now) volt. Az elhangzott 54 előadás - a telekommunikáció, az információtechnológia és az e-kormányzat /
e-demokrácia köré csoportosítva - mindegyike arra a kérdésre kereste a választ, hogy az infokommunikáció fejlődése milyen módon járulhat hozzá az új típusú e-demokrácia szélesedéséhez.

A zárónyilatkozat hangsúlyozza az adminisztrációs eljárásmódok egyszerűsítésének, online módon történő lebonyolításának, az állampolgárok és a vállalkozók igényeivel való összehangolásának, az erőforrások költséghatékony felhasználásának fontosságát. Kinyilvánítja azt a szándékot, hogy a nyilvános párbeszédben és konzultációban való demokratikus részvétel új formái számára az alkalmazásokhoz való hozzáférés megkönnyítése által új lehetőségeket kell teremteni. A kormányzati politikát mind globális, mind nemzeti szinten azon teljesítmény alapján kell értékelni, amellyel hozzájárul ahhoz, hogy a kormányzati rendszer még teljesebb körű, többelvű és elérhetőbb legyen. Az elektronikus kormányzat és az elektronikus demokrácia előnyei megvalósulása két fontos pillérének a nemzetközi együttműködés és a legjobb gyakorlatok elterjesztése tekinthető.