Magyar Bálint: normatív támogatás a számítógépes ellátottság javításért

MTI Sajtóadatbank, 2004. június 10. 09:35
Az oktatási tárca a tervek szerint jövő évtől normatív támogatást vezet be az iskolák számítógépes ellátottságának javítására, az intézményeknek konkrét termékek helyett meghatározott időtartamra szóló szolgáltatásokat lehetne vásárolniuk - közölte a szaktárca vezetője egy szerdai nemzetközi budapesti konferencián.
Ezzel azt szeretnék elérni, hogy ne kelljen a gyorsan elavuló informatikai eszközök helyett új gépeket vásárolni - fejtette ki Magyar Bálint az európai régiók információs társadalmának fejlesztéséről rendezett nemzetközi tanácskozáson. A miniszter utalt arra, hogy jelenleg a közoktatásban 140 ezer számítógép van, amelyből hetvenezer elérhető a diákok számára, de csak 30-40 ezer azon gépek száma, amelyeken a Sulinet digitális tudásbázisának anyagait futtatni lehet.

Magyar Bálint a digitális tananyagfejlesztés kapcsán elmondta: a 7.-12. évfolyamra vonatkozó nemzeti alaptantervhez és kerettantervhez tartozó tananyagok digitális fejlesztésének első hulláma szeptemberre lezárul, és a közismereti tárgyakhoz tartozó tananyagokat a középiskolákba eljuttatott 1.100 "digitális zsúrkocsikon" már futtatni lehet.

A tárca tervezett informatikai fejlesztési tervei közül kiemelte, hogy 2005-ig valamennyi iskolát szélessávú internet-hozzáféréssel látnak el, 2006-ig pedig az intézményeket felszerelik belső, intranethálózattal. Jelenleg az intézmények fele rendelkezik internet-hozzáféréssel, s az év első felében mintegy 300 iskolát szereltek fel intranet hálózattal. Magyar Bálint rámutatott: az oktatást az egész életen át tartó tanulás jellemzi, ezért a képességek, készségek folyamatos fejlesztésére kell koncentrálni.

A szakmák öt százaléka ötévenként megváltozik, s kétévenként öt százalékkal csökken azoknak a szakmáknak az aránya, amelyek nem az infokommunikációs technológiákon alapulnak - fejtette ki az oktatási miniszter. A szaktárca vezetője integrált, ugyanakkor az egyéni igényeknek megfelelő oktatás biztosításának fontosságát hangsúlyozta.