Magyarország csatlakozott a Balkáni Nyilatkozathoz

forrás Prim Online, 2004. június 10. 12:52
Az ICT terén is eredményesen működtetett visegrádi és az ún. "Quadrilaterale" (Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Magyarország) együttműködés mellett Magyarország csatlakozott az e szakterületet érintően a délkelet-európai országok által elfogadott Balkáni Nyilatkozathoz.
Magyarország - földrajzi adottságainak megfelelően - csomópont a régióban, s mint a térség dinamikusan fejlődő országa, kiemelt figyelmet fordít regionális kapcsolatrendszerének fejlesztésére.

Hazánk számos nemzetközi, illetve regionális szakmai rendezvénynek ad otthont az informatika és hírközlés terén, 2004. június 7-8-án Budapesten rendezték a "Lehetőségek piaca: Hírközlés Közép- és Délkelet-Európában" elnevezésű nemzetközi konferenciát, majd 2004. június 9. és 11. között szintén fővárosunk ad otthont az IANIS (Innovációs Akcióhálózat az Információs Társadalomért) és az eris@ (Európai Intelligens Régiók Szövetsége) szervezetek közös éves konferenciájának.

A június 7-8-i szakmai fórumon Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter hazánk regionális szerepét hangsúlyozta, mely Európai Uniós csatlakozásunkkal még intenzívebb kapcsolatok kiépítésére ad lehetőséget. Az ICT terén is eredményesen működtetett visegrádi és az ún. "Quadrilaterale" (Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Magyarország) együttműködés mellett Magyarország csatlakozott az e szakterületet érintően a délkelet-európai országok által elfogadott Balkáni Nyilatkozathoz. Kovács Kálmán kiemelte, hogy regionális és Európai Uniós kapcsolatrendszer erősítése mellett a minisztérium célja, hogy Magyarország a tengerentúli és távol-keleti országok európai hídfőállásává is váljon.