A miskolci fiatalok jövőképe bizonyult a legjobbnak

forrás Prim Online, 2004. június 11. 14:09
Az Észak-Magyarországi Régió képviseletében a Miskolci Egyetem csapata nyerte az Álmodj régiót! címmel megrendezett vetélkedő Budapesten, a Budai Várban megrendezett döntőjét.
A vetélkedőt a Stratégiakutató Intézet rendezte, azzal a céllal, hogy megtudja, van-e az ifjúsági korosztálynak jövőképe az információs társadalomról, valamint, azt, hogy hogyan képzelné el ez a korosztály az intelligens régiók fejlesztését. A program apropóját az adja, hogy 2004. június 9. és 11. között Budapesten rendezte meg az Eris@ (European Regional Information Society Association) és az IANIS (Innovative Actions Network for the Information Society) közös konferenciájukat, amelynek fókuszában a régiók szerepe és fejlődése áll az Európai Unió információs társadalmában. Érdekesség, hogy ezen a konferencián többek között az is elhangzott, hogy "Európa nem kérdezi meg a fiatalokat" a fejlesztésekről és ez súlyos hiba. "Mi evvel a vetélkedővel legalább az első lépést megtettük ennek a hibának a korrigálása érdekében"- mondta Dr. Lukovics Tamás a vendéglátó Közép-Magyarországi Régió képviseletében.

A vetélkedő délelőttjén a hallgatók a régiók helyzetképét vázolták, délután pedig a víziók, jövőképek bemutatására került sor. A versenyben másodikként végzett a Közép-Magyarországi Régió képviseletében a Budapesti Gazdasági Főiskola , harmadikként a Közép-Dunántúli Régióból érkezett Veszprémi, és valamint a Dél-Alföldről érkezett Szegedi Egyetem csapata.

"A versenyre a hallgatók rendkívül színvonalas munkaanyagokkal, és prezentációkkal készültek, ami azt bizonyítja, hogy jelentős tudástartalékok szunnyadnak az egyetemeken, főiskolákon, és a fiatalokban , amelyek eleddig nem kerültek kiaknázásra az információs társadalom építésében"- nyilatkozta Varga Csaba , a zsüri elnöke, a Stratégiakutató Intézet vezetője.

A futurisztikus jövőkép elkészítéséhez a versenyző csapatoknak:

a fenntartható fejlődés,
a gazdaság (tudásalapú gazdaság, e-gazdaság),
a technológia (infokommunikációs hálózatok, szolgáltatások),
a társadalom (e-társadalom),
a tudás (e-content is)
egyén (e-polgár)
szempontjait kell figyelembe venniük.

A nyertes Miskolci egyetem csapat az Észak-Magyarországi Régiót az információs társadalom részeként képzelte el, ahol az információ az egyének, szervezetek és intézmények mindennapjainak szerves részévé válik, a társadalmi kommunikáció nagy része a digitális csatornákon zajlik.

"Hazánkat 10 év múlva országosan kiépített szélessávú hálózat jellemzi, a közösségi és egyéni hozzáféréshez nélkülözhetetlen kommunikációs eszközök rendelkezésre állnak, úgymint az alapinformációk, alapszoftverek. A gazdaság az internet adta határtalan korlátoknak köszönhetően fellendül, a ma még meglévő területi különbségek megszűnnek, hazánk utoléri - legyünk optimisták -, meg is előzi az uniós életszínvonalat. Az információs társadalomban való boldogulásoz, érvényesüléshez szükséges ismereteket már az óvodától oktatják, minden társadalmi réteg egységesen részt vesz benne, ennek köszönhetően mérséklődnek, megszűnnek az egyes társadalmi rétegek, esetleg kisebbségek között fennálló társadalmi különbségek. A ma még hátrányos helyzetű, munkanélküliség, elvándorlás sújtotta kistérségek, falvak látványos fellendülésnek indulnak a fenntartható fejlődés és fogyasztás nyújtotta lehetőségek kihasználásával. A régió elfoglalja az ország és Európa turisztikai térképén az őt megillető helyet, a falusi és hagyományos turizmusnak köszönhetően regionális (akár határon átnyúló) kooperációk születnek, biztosítva a kölcsönösen előnyös fejlődést.

Ebben a táradalomban az egyén életszínvonala látványosan javul mind a munka mind a szabadidő vonatkozásában, a közügyek egyszerűbbé, könnyen kezelhetővé, bürokrácia-mentessé válnak. Jelenleg probléma még, hogy mind bel-, mind külföldön keveset tudnak régiónkról, ez által természetesen kicsi a turisztikai termékek ismertsége, szűkebb hazánkról főleg negatív kép él az emberekben. A jövőben ez megváltozik, az internet adta lehetőségeket kihasználva beindítjuk a NOTICE Rendszert (North-Hungarian Touristical Informaton Center), amely egységes adatbázisba tömöríti a régió turisztikai vonzereit, szálláshelyeit, szolgáltatásait, s az információ-nyújtás mellett egyénre szabott szolgáltatást biztosít a pihenni, kikapcsolódni vágyóknak a hozzánk látogatóknak."- vízionalizálták a miskolciak.

A vetélkedőn megoldandó részletes feladat, valamint a vetélkedő napközbeni eseményeiről a www.junior-regio.hu weboldalon olvashatók információk.

Az Észak-Magyarországi Régió képviseletében a Miskolci Egyetem csapata :















A Közép-Magyarországi Régió képviseletében a Budapesti Gazdasági Főiskola:















A Közép-Dunántúli Régióból érkezett Veszprémi Egyetem csapata:















Dél-Alföldről érkezett a Szegedi Egyetem csapata:















Intelligens épület terv: