Csepeli György Beregszászon informatikai berendezést adott át

MTI Sajtóadatbank, 2004. június 14. 10:15
Szélessávú adatátviteli rendszert adott át a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára pénteken Beregszászon a kárpátaljai magyar önkormányzati és oktatási vezetők számára e-Kárpátalja címmel tartott informatikai szaknap keretében.
A berendezés átadása során Csepeli György hangsúlyozta, hogy az a sokrétű adatszolgáltatás, amely a szélessávú rendszer révén el fog jutni Kárpátaljára, kielégíti majd a helyi magyar iskolák és a főiskola igényeit, lehetővé teszi a magyar oktatás megújulását.

A magyarországi oktatási gerinchálózat egyik végpontjaként működő beregszászi adatátviteli rendszer műholdas kapcsolat révén fontos anyaországi adatbázisokhoz való hozzáférést tesz lehetővé a magyar főiskola oktatói és diákjai számára. Az új rendszer, amelyhez a főiskola pályázaton jutott, nagy hiányt pótol Kárpátalja magyarlakta részében, mivel a régióban nincs kiépítve a szélessávú internetes gerinchálózat.

Az átadást megelőzően az IHM politikai államtitkára előadást tartott az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség által, magyarországi szakemberek bevonásával szervezet, e-Kárpátalja konferencián, ahol jogtiszta számítógépes szoftvereket adott át három magyar középiskolának. Csepeli György arról biztosította hallgatóságát, hogy a jövőben folytatódik a kárpátaljai magyar iskolák tiszta szoftverekkel való ellátása.