A GoTo termékcsalád a 2000-es listás Citrix szárnyai alatt

Zsadányi Pál, 2004. június 20. 11:51
Miközben a Forbes Magazin szerint a Citrix a világ 2000 legnagyobb cége közé küzdötte fel magát, a múlt év végén be is vásárolt. Megvette az ExpertCity céget, amely közben - a termékéről - átnevezte magát GoToAssistre. A szerzeménnyel a Citrix a MetaFrame Access the On Demand Enterprise vékony kliens technológiáját új alkalmazási területekre terjesztheti ki, tovább javítva ügyfeleinek nyújtható szolgáltatásait.
A 2000-esek között

A Citrix cégnek a Forbes Magazin március végi analízise szerint elért kétezres listán belüli eredménye komplex mutatók együttesén alapuló összehasonlításból ered. 51 ország 21 iparágát vizsgálták olyan mutatók szerint, mint a komplex üzleti forgalom, a profit, a tőke vagy a piaci érték. Az eredmény azért is figyelemre méltó, mert a Citrix jellemzően szellemi termékeket készít, azon belül is kifejezetten a szoftver iparban versenyez. Nem úgy, mint a legnagyobb szoftverházként közismert Microsoft, amely mindig is elkalandozott a hardveriparba (egér, billentyűzet, játékkonzol), majd pedig a játékszoftver és tartalomiparba (Encarta stb.) is átrándult. Tisztán szellemi termékkel ilyen magaslatokba jutni meglehetősen nehéz. A Citrix tehát olyan üzleti szegmenst kapott el a szoftveriparban, ami kiváló profitot termel. Mellesleg azért, mert a termékeinek a paraméterei is kiválóak, és most a cégvásárlás révén még tovább erősítheti a pozícióit.

ExpertCity - DeskTopStreaming - GotoAssist

A megvásárolt cég ExpertCity néven indult a DeskTopStreaming hálózati távmenedzser köztesszoftverrel. A terméket közben átnevezte GoToAssist névre, amelyből azután GoTo előnevű termékcsaládot kezdett kifejleszteni. Egy fejlesztéshez persze soha nincs túl sok pénz, úgyhogy beruházót keresett. Ezt a Citrixben találta meg, mert az látott a GoTo családban fantáziát, lévén, hogy az jól illeszkedett a Citrix webkorszaki vékony kliens technológiához. Vélhetően ezért jött létre a megegyezés a két cég között a múlt év decemberében. Akkorra az ExpertCity közben átvette a GoToAssist nevet. A GoToAssist jelenleg is a Citrixtől függetlenül dolgozik, bár március elejére befejezték a vásárlási procedúrát, beleértve a hatósági felülvizsgálatokat is. A cég ismét újabb nevet is kapott: Citrix Online Division lesz. Közben, a még Citrix nélkül elkezdett GoToMyPC fejlesztés után, újabb projekt is indult, GoToMeeting néven egy csoportmunka támogató rendszer megvalósítására.

GoToAssist - a menedzsercentrum és segédpult

A GoToAssist segítségével bármely lokális vagy vállalati hálózati rendszer távolból irányítható. Alkalmas a távoli részlegek, fiókirodák központi menedzselésére, vagy távmenedzselő szolgáltatások nyújtására (outsourcing cégek alapítására). A technológia lehetővé teszi, hogy egy rendszergazda a távolból átvegye egy gép irányítását, vagy vezesse a felhasználó kezét a munkafázisok betanulásában stb. [A Windows XP óta ezt a Remote Desktop és a Windows Terminal Server szolgáltatás is tudja valamilyen fokon, az előnyök nem világosak - a szerkesztő.]

GoToMyPC - a magánosoknak

Ez a változat a munkamániásoknak teszi lehetővé, hogy otthonról teljes mértékben kezelni tudják a munkahelyen félbehagyott munkát. [Ezt elvileg a Windows XP óta a Microsoft is tudja, a már előbb említett Remote Desktoppal, így nem igazán világos ennek a megoldásnak az előnye sem - a szerkesztő]. A GoToMyPC ingyenes (30 napos, de max. 60 perc kapcsolattartási idős) próbaváltozata letölthető (regisztrációért és hitelkártyaszámért cserébe, de lemondható, mielőtt fizetni kell). Citrix MetaFrame szoftver híján a cikkíró eleve nem akart kísérletezni vele, bár letölteni megpróbálta. Eleve három változata van. Alap, Pro és Corporate, tehát az egyetlen gépen kívül többet és egész vállalati környeztet is tud kezelni. Sajnos, a letöltés nem ment [a fedezet nélküli OTP webkártya visszautasítása miatt - de, egy frászt kérjen kártyafedezetet akármelyik cég, ingyenes letöltés ígérete mellett! - arra játszanak, hogy elfelejtjük lemondani?? - övön aluli!]. Így a pontos konfigurációs igényét sem sikerült kideríteni. Elvileg akármelyik operációs rendszeren működő webböngészővel használható. Ilyen megoldása is van a Microsoftnak (.NET SPPS).

GoToMeeting - a csoportmunkához

A GoToMeetinggel egy MS Netmeeting és MediaPlayer konkurens bukkant föl, és minthogy a Microsoftot szorongatják a sok külső szoftver integrációja miatt, talán sikeres is lehet. A MS - Sun Java kakasviadal alakulása után különösen jók az esélyek. Lehet, hogy a két cég ezzel jókor szállt be a ringbe.

A cikkíró mindenestre hasznosnak tartaná, ha a rendszergazdák vagy a CIO-k elkezdenének odafigyelni a GoTo megoldásokra, mert - a jelek szerint, - ezekről még fogunk többet is hallani. Talán érdemes lesz időben beszállni a használatukba, mielőtt más, kevésbé hatékony megoldásokba ölnénk a pénzünket.