A Universal kiadó feléleszti a 8 cm-es CD-kislemez formátumot

Milkovits Gábor, 2004. június 21. 23:09
A Universal Music lemezkiadó brit leányvállalata azt tervezi, hogy a kislemezek piacának felélesztése érdekében ismét alkalmazni fogja a 8 cm-es CD formátumot.
A Pocket CD-nek elnevezett formátumot még a 80-as évek közepén fejlesztették ki, ám ezeket a lemezeket akkor csak néhány lejátszón lehetett meghallgatni, kiegészítő gyűrű használatával. A szabvány, teljes albumokat tartalmazó CD lemezeknél egyharmadával kisebb átmérőjű hanghordozókon három zeneszám, valamint ötletes marketingfogásként azok letölthető csengőhangváltozatai lesznek megtalálhatók. A mobiltelefonos csengőhangok rendkívül népszerűek, előrejelzések szerint idén világszerte összesen mintegy 3,5 milliárd dolláros forgalmat fognak lebonyolítani. Ezzel szemben a kislemezek (maxi CD-k) eladásai Nagy-Britanniában tavaly 30%-kal estek vissza az előző évihez képest. A Universal a kisebb formátumtól a piac újraéledését reméli, és bízik abban, hogy lépését más nagy kiadók is követik majd.

Szakértők némileg szkeptikusak a sikert illetően, szerintük ugyanis a slágerek esetében az internetes letöltés az albumoknál is nagyobb mértékben, egyre inkább visszaszorítja a CD lemezes technológiát. Ráadásul van olyan online zenei szolgáltatás - a brit Wippit - amely szintén kínál mobil csengőhangokat ügyfeleinek.