Egyre nagyobb mértékű az internetcenzúra a demokráciákban

MTI Sajtóadatbank, 2004. június 24. 09:33
Nem csak a diktatórikus rendszerekben tapasztalható az internet használatának korlátozása, egyre nagyobb mértékben érvényesül olyan demokratikus országokban is, mint az Egyesült Államok és Franciaország - véli a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet második, az elektronikus médiummal foglalkozó jelentésében.
A Párizsban ismertetett átfogó tanulmány kiemeli, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta az Egyesült Államokban hozott terrorizmus-ellenes törvények egyre erősebb korlátozást eredményeztek az internet-felhasználók számára.

A 60 vizsgált ország közül Kínában valósul meg a legnagyobb mértékben az internetes tartalmak és az internetet használók ellenőrzése, és itt a legfejlettebb az elektronikus kommunikáció lehallgatásának technológiája és a cenzúra. Emellett Kínában a legnagyobb a "kiberdisszidensek" tábora: 2004. május 1-jén 61 volt a világhálón közzétett nézeteik miatt bebörtönzöttek száma a távol-keleti országban, de hasonló a helyzet Vietnamban is.

Kubában és Mianmarban (Burma) erőteljesen korlátozzák az internethez való hozzáférést, míg Tunéziában a legrejtettebb és a leghatékonyabb a cenzúra.

A demokratikus országokban a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatos kérdések elsősorban a biztonság, a fajgyűlölet, a gyermekpornográfia és a piacvédelem területén borzolják egyre erőteljesebben a kedélyeket. Általánosságban az internet a hagyományos médiumoknál nagyobb mértékben veszélyezteti a magánszféra sérthetetlenségét és a véleménynyilvánítás szabadságát - állapítja meg az RSF.