Enyhébb szerzői jogi törvényt szorgalmaznak Amerikában

Milkovits Gábor, 2004. június 24. 16:34
Nagy technológiai cégek, illetve különféle fogyasztói érdekképviseleti szervezetek fogtak össze abból a célból, hogy elősegítsék egy enyhébb digitális szerzői jogi törvény megszületését az Egyesült Államokban.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás egyetlen digitális másolat készítését sem engedélyezi a felhasználóknak, legyen szó akár CD-ről, akár DVD filmről. Ez olyan abszurd helyzetet eredményez, hogy az amerikai állampolgárok saját CD-ik tartalmát sem másolhatják át legálisan mp3 lejátszójukra. A többek között az Intelt, a Sunt, illetve a Gatewayt maga mögött tudó érdekképviseleti csoport most azt szeretné elérni, hogy végre törvény szülessen egy még tavaly januárban a kongresszusnak benyújtott javaslatból. A törvényjavaslat engedélyezné, hogy magánszemélyek saját célra másolatot készíthessenek CD és DVD lemezekről. Az amerikai lemezkiadók (RIAA), illetve a filmes szövetség (MPAA) egyelőre nem reagáltak a hírre. A kezdeményezés azért is fontos, hiszen az amerikai szabályozás nyilvánvalóan irányadó lehet más országok számára is, különösen, ha figyelembe vesszük a szórakoztatóipar multinacionális jellegét.

A javaslat támogatói egyrészt a fogyasztók alapvető jogaira hivatkoznak, a technológiai iparág képviselői pedig arra, hogy a szigorú másolásvédelmi előírások visszafogják az ágazat fejlesztési lehetőségeit. A törvénytervezet egyébként nem említi meg számszerűen, hogy hány darab másolatot tekint személyes felhasználásúnak, és így legálisnak, hanem a bíróságokra bízza annak elbírálását, amint az gyakorlat volt a most hatályos törvény megszületése előtt is.