Egyelőre elmarad Siemens-munkahelyek áthelyezése Magyarországra

MTI Sajtóadatbank, 2004. június 25. 09:24
Legalább két évre lekerült a napirendről egyes Siemens-munkahelyek áthelyezése Magyarországra, miután a müncheni konszern és az IG Metall szakszervezet az egész vállalatra kiterjedő keretmegállapodásban és kiegészítő tarifaszerződésben egyezett meg.
Ez utóbbi a Siemens bocholti és kamp-lintforti termelési egységére vonatkozik, ahol attól tartottak, hogy a több mint négyezer munkahelyből kétezret áttelepítenek az olcsóbb Magyarországra. A két észak-rajna-vesztfáliai gyártóhelyen mobiltelefonokat és drótnélküli vezetékes telefonokat állítanak elő.

Az egyezség lényege, hogy Bocholtban és Kamp-Lintfortban felemelik a heti munkaidőt 40 órára, de a többletmunkáért nem fizetnek, nyaralási és karácsonyi pótlékot pedig csak akkor, ha a üzemek eredményesek.

Heinrich von Pierer, a Németországban 170 ezer embert foglalkoztató Siemens főnöke elégedett a megoldással, mert elérték, hogy Németországban megtarthatók a munkahelyek. A konszern adatai szerint országszerte ötezer munkahelyet fenyegetett, illetve egy részét még fenyegeti a megszüntetés, vagy az áttelepítés veszélye. A keretmegállapodás az IG Metall szerint kiindulási alap a 105 németországi Siemens-telephely számára.