Elítélte a bíróság a mobilspam-küldő orosz tinédzsert

Milkovits Gábor, 2004. június 26. 10:17
Oroszországban egyéves felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 3000 rubel (kb. 21 ezer Ft) pénzbírságra ítélték azt a tinédzsert, aki az egyik legnagyobb orosz mobilszolgáltató ügyfeleit obszcén üzenetekkel árasztotta el.
A fiatalember behatolt a mobilcég rendszerébe, majd egy speciális program segítségével továbbította nem éppen szalonképes tartalmú üzeneteit a felhasználóknak. Az Interfax hírügynökség által név nélkül említett cseljabinszki tinédzsernek mintegy 15 ezer mobiltelefonos ügyfelet sikerült elérnie kéretlen szöveges üzeneteivel. Az orosz rendőrség különleges, technológiai bűncselekményekkel foglalkozó ügyosztályának szóvivője elmondta, ez az első eset, hogy egy kéretlen üzeneteket, úgynevezett spameket továbbító személyt bíróság előtt elítélnek.

Oroszország az utóbbi időben igencsak elhíresült arról, hogy jelentős számú tehetséges, ám helyzetével elégedetlen fiatal számítógépes szakemberrel rendelkezik, akiket a sajtó és a nemzetközi közvélemény rendszeresen gyanúsít vírusprogramok kidolgozásával.