Ősztől beindul az eLearning felnőttképzési program

MTI Sajtóadatbank, 2004. június 28. 08:48
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által kialakított eMagyarország internetes platformon keresztül ősztől beindul néhány, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium által kidolgozott felnőtt távoktatási program - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.
Hozzátette: az IHM a nyilvános internet-hozzáférési helyek, az eMagyarország pontok kialakítására 2004-ben 2 milliárd forintot fordít, így az év végére számuk eléri a 2.700-at. Kovács Kálmán emlékeztetett arra, hogy a 2003-ban indult közhálóprogram az idén is folytatódik, melynek célja az, hogy Magyarország valamennyi közintézményét szélessávú internet-kapcsolattal lássa el. A tervek szerint 2005 harmadik negyedévéig tartó első fázis során összesen 7.300 végpont valósul meg, amelynek több mint felét már 2004-ben átadják. Erre a célra a minisztérium az idén csaknem 4 milliárd forintot fordít.

Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter elmondta: a tárca által kidolgozott felnőttképzési stratégia alapján 2006-ig több tárca bevonásával 3,4 milliárd forintot fordítanak, elsősorban nyelvoktatási és számítógép-használó oktatási programok kidolgozására. A felnőttképzési stratégia része, hogy a felnőtt korban megszerzett első szakma ingyenes lesz, az ötven év felettiek pedig a második szakmához is költségmentesen juthatnak hozzá.

A felnőtt távoktatási program a gyesen és gyeden lévők képzését is hatékonyan segítheti. A tárca tervei szerint az FMM honlapjáról elérhető karrierépítési weboldalt is létrehoznak. A kialakítandó felnőttképzési programok célja, hogy a gyakorlatban is használható nyelv-, internet-, szövegszerkesztői és táblázatkezelési ismeretet nyújtson. A tárca elgondolása szerint a későbbiekben a felnőtt távoktatási program kiegészülne például pedagógusok továbbképzésével is. Burány Sándor utalt arra, hogy az eLearning program beindítása önmagában nem igényel többlet pénzügyi forrást, mivel az a meglévő és ettől függetlenül is fejlesztendő infrastruktúrára épül rá.