NHH Fórum a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókról

Kovács Attila, 2004. június 30. 09:12
Június 29-én a Hotel Mercure Buda adott otthont a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) újabb szakmai fórumának, amely a piacelemzés kapcsán felmerülő, a jelentős piaci erővel (JPE) rendelkező szolgáltatók hatósági meghatározásához szükséges műszaki és közgazdasági kérdésekkel foglalkozott.
EA jelentős számú, több mint száz, főleg a hazai távközlési szolgáltatók képviseletében megjelent résztvevők 11 rövid előadást hallgattak meg, illetve szólhattak hozzá az azokon felvetett kérdésekhez, továbbá a délután folyamán az IHM, GVH, NHIT, a szolgáltatók és az NHH vezetői részvételével tartott kerekasztal-beszélgetést követhették figyelemmel. A szakmai fórum elnöke Hidasi István, az NHH Tanácsának tagja, levezetője Spakievics Sándor, az NHH Döntéselőkészítő ágazatának vezetője volt. Három témát (fix-mobil helyettesítés, VoIP, árprés) a hatóság szakemberei, míg több más témát a szolgáltatók vetettek fel.

Az első előadásban Csorba Imre (NHH) a fix és mobil hálózatok helyettesíthetőségével, a mellette és ellene szóló érvekkel foglalkozott. Többek között megemlítette azt a hazai felmérési eredményt, amely szerint az emberek 44,5%-ának mind a vezetékes, mind a mobiltelefon szükséges. Érdekes, hogy az előadó nem tett megkülönböztetést a pro és kontra funkciók és érvek között a vásárlóerő figyelembe vételéről, illetve a kétféle hálózat megbízhatósága, biztonságtechnikája szempontjairól.

Bartolits István (NHH) a Voice over IP hálózatokkal kapcsolatos fogalmak tisztázását követően öt különböző karakteres VoIP szolgáltatástípust vázolt fel, majd ismertette az NHH mai napon kiadott, a VoIP két típusára érvényes döntésével kapcsolatos közleményét (mikor minősülnek ezek ún. „helyhez kötött szolgáltatásnak”). Megemlítette még, hogy mire nem vonatkozik a mai döntés, milyen problémákat kell nemzetközi téren (is) még megoldani, valamint azt, hogy további NHH Tanácsi döntések várhatók VoIP ügyben.