E-önkormányzati szakmai bemutatók a Budaörsi Telekuckóban

Kovács Attila, 2004. június 30. 09:35
Június 29-én a Budaörsi Telekuckóban, a Templom-téren hét olyan internetes bemutatót tartottak, amelyek egyrészt segítik a helyi önkormányzatok munkáját, másrészt az önkormányzati nyilvánosság erősítését, a lakossági tájékoztatás szélesítését, az ügyintézési komfort fokozását célozzák. A helyszín azt is érzékeltette, hogy a közösségi hozzáférés ezen színterei kulcsszerepet kapnak az e-kormányzás, e-önkormányzatok megvalósításában. Gáspár Mátyás, az Európai Teleház Szövetség elnöke vezetésével és részbeni bemutatásával a következő projektek eredményeit ismertették.
1. önkormányzati rendeletek tárának, azon belül a Pest megyei önkormányzatok rendeletei tárának nyilvános elérése. (http://www.complex.hu/rendelettar) A megye 187 önkormányzata közel ötezer rendelete érhető így el a nyilvánosság számára.

2. A Virtuális okmányiroda (XR rendszer) elérése a budaörsi okmányirodával való együttműködés keretében. (http://www.magyarorszag.hu/eugyintezo/virtokm)

3. az üvegzseb törvény gyakorlati önkormányzati alkalmazási programcsomagja (ára 50 ezerFt+áfa

4. kistérségi közigazgatási hálózati modell a körjegyzőség és a falugondnokság bázisán, Vasalja és térsége példáján (http://www.innovkorj.hu)

5. ügysegédi szolgálat működtetésének lehetősége teleházakban, telekuckókban, eMagyarország pontokon, annak érdekében, hogy az internet-hozzáféréssel nem rendelkezők számára közvetítsék a hálózati és számítógépes ügyintézési szolgáltatásokat. A budaörsi telekuckó ilyen szolgáltatása elérhető a http://www.ugysegedlet.telekucko.hu honlapon.

6. A lakosság számára az internetes alkalmazások megtanulását a teleházakban elősegítő IT-mentor szolgálat bemutatása (http://www.it-mentor.telekucko.hu)

7. A D-Link Central Europe technikai rendszere segítségével élő videotelefon bemutató - internetkapcsolat és normál tévé-vevőkészülékekkel - a csákberényi teleház és a Budaörsi Telekuckó között