A Netért a modemesekért

forrás Prim Online, 2004. július 1. 12:31
A Netért szerint a hazai modemes internetezők problémáira - és egyben az alacsony internetpenetráció bõvülésére - valódi megoldást a 2004. január 1-jén hatályba lépett egységes hírközlési törvény (ehtv.) által előírt átalánydíjas szolgáltatói kötelezettség jelentené.
A hatályos ehtv. kimondja, hogy a telefonszolgáltatók kötelesek átalánydíjas nagykereskedelmi konstrukciót kínálni az internetszolgáltatóknak. Ez lehetővé tenné átalánydíjas dial-up szolgáltatását azon előfizetőknek, akiknek jelenleg nincs módjuk szélessávú elérésre csatlakozni. Az átalánydijas modell bevezetése, érthetetlen okokból ez év közepéig a törvényi kötelezettség ellenére sem történt meg.

A 2004. január 1-jén hatályba lépett eht. és az EU-szabályozással össze nem egyeztethető gyakorlat miatt 2004. január 1-jén a csomagok állami támogatása megszűnt, ezeket egyes telefonszolgáltatók a saját elhatározásukból üzemeltették és üzemeltetik tovább.

A Netért megismétli véleményét, hogy a hazai rendkivűl alacsony internetpenetráció bővülését csak az ún. belépő szintet jelentő modemes hozzáférések árversenye és árcsökkenése segítheti elő, melyhez a megfelelő jogi környezet január óta adott.