IHM: speciális számítógép 269 hátrányos helyzetű település óvodájának

forrás Prim Online, 2004. július 8. 12:11
Az óvodai hálózaton keresztül azoknak a gyermekeknek is biztosítani lehet a számítástechnikai eszközökkel való megismerkedés lehetőségét, akiknek szülei egyelőre még nem engedhetik meg maguknak, hogy ezt biztosítsák gyermekeik számára.
A Brunszvik Teréz program keretén belüli pályázat nyertesei hátrányos helyzetű települések óvodái voltak és összesen 269 településre jutott számítógép. A szállítás és az üzembe helyezés (valamint az óvónők oktatása) szintén része volt a pályázatnak, és a már említett ár a 3 éves garancia mellett az összes felmerülő költséget tartalmazza. A pályázatra elkülönített keretösszeg mintegy 300 millió forint volt.

"Meggyőződésem, hogy ez a program tökéletesen egybevág Brunszvik Teréz nagyszerű kezdeményezésének szellemével, mely a maga korában azt a felismerést tükrözte, hogy a világgal való megismerkedés a kisgyermekkorban kezdődik, s csonka az a nevelés, mely nem vesz tudomást a világ változásairól"- fogalmazott a program kapcsán Csepeli György, az informatikai és hírközlési minisztérium politikai államtitkára.

2004 májusában készült szociológiai felmérések szerint a magyar háztartások 37 %-ában van számítógép, s ezeknek a családoknak a többsége valamilyen módon kapcsolódik a világhálóhoz is. A gyermekes családok körében nagyobb valószínűséggel találunk számítógépet és internetes kapcsolatot. Ebben a körben (18 év alatti családtagokkal számolva) a számítógép penetráció 51 %. E családok 70 %-ában a szülők megengedik a gyermekek számára a szabad számítógép-használatot. Ugyanakkor az is tény, hogy hiába van egy vagy több gyermek egy családban, ha az egy főre eső jövedelem alacsony, akkor elmarad a számítógép-vásárlás, s kisebb lesz a valószínűsége annak, hogy a család rászánja magát az internethasználat előfizetésére.

Mivel az óvodáskorú gyermekek óvodai beiskolázottsága szinte teljesnek tekinthető, az óvodai hálózaton keresztül azoknak a gyermekeknek is biztosítani lehet a számítástechnikai eszközökkel való alkotó megismerkedés lehetőségét, akik szülei egyelőre még nem engedhetik meg maguknak, hogy másokkal ellentétben biztosítsák gyermekeik számára, hogy felfedezzék a számítógép "enter" gombjának lenyomását követően feltáruló új és ismeretlen birodalmat.

A program első hullámában az ország társadalmi és gazdasági szempontból fejletlenebb régióban működő óvodák pályázhattak, ahova zömében olyan gyermekek járnak, akiknek otthon nincs lehetőségük a számítógéppel való találkozásra. Emellett a programban való részvétel azok számára is előnyös, akik számára nem idegen a számítógép, akik otthoni tapasztalataik alapján tudják mit jelent az internet elérés. Az minisztérium szakértői a kísérleti fázissal egyidejűleg magyar pszichológusok és számítógépes grafikai tervezők bevonásával az létrehozott egy teljes egészében magyar fejlesztésű szoftver-t is, melyet valamennyi óvoda számára hozzáférhetővé tesz.

A Brunszvik Teréz program még az idén tovább folytatódik. A jelenlegi tervek szerint a pályázat ősszel jelenik meg, a pályázói kör pedig a mostaninál bővebb lesz, azaz nemcsak a hátrányos helyzetű települések intézményeiből adható be majd pályázat. Bár a pontos pénzügyi keretek még nem ismertek, de bizonyos, hogy a következő pályázatban ismét több száz óvoda juthat számítógéphez.