Keresőszoftver kódjának ellopásával vádolják a Microsoft alkalmazottját

Kiss Ádám Zoltán, 2004. július 10. 23:02
A Microsoft jelenlegi alkalmazottját egy korábbi munkahelyén, az AltaVista-nál történt lopás vádjával tartóztatták le. A vádlott a The Seattle Post értesülései szerint a Microsoftnál is a keresők fejlesztésén dolgozik.
A Cnet információi szerint Laurent Charvel, a két cégnél betöltött munkaviszonyai közötti időszakban lopta el a kódokat. A jelek szerint Charvel 2002 márciusa ás júniusa között lépett be az AltaVista számítógép-hálózatába, és tulajdonította el az adatokat, még mielőtt belépett volna a Microsofthoz. A Seattle-i bíróság 10 ezer dolláros óvadék ellenében engedélyezte, hogy szabadlábon védekezzen, a következő tárgyalás július 20-án lesz San Francisco-ban.

Az eset azért vert fel nagy port, mert ugyan semmilyen jel nem mutat arra, hogy az ügyhöz bármi köze lenne jelenlegi munkaadó Microsoftnak, az AltaVisa-t felvásárolta az Overture Services, ami viszont később a Yahoo tulajdonába került, és ez a cég a Microsoft közvetlen riválisa a keresők piacán. Ez a terület az interneten tárolt információhalmaz növekedésével egyre fontosabb és jövedelmezőbb, nem véletlen, hogy az ezen a piacon a Yahoo mellett többek között a Google-al is versengő Microsoft hatalmas összegeket és erőforrásokat fordít egy új, saját keresőrendszer kifejlesztésére. A szoftveróriás szóvivője, Tami Begasse megerősítette, hogy a 29 éves Charvel a vállalatnál dolgozott, de a többi részletet nem kommentálta, -írja a Cnet.