Magyar Bálint: az informatika az iskolák szellemi megújulást is jelenti

MTI Sajtóadatbank, 2004. július 16. 10:30
Az informatika fejlesztése a közoktatásban nem csupán az iskolák technológiai, hanem szellemi megújulását is jelenti - hangsúlyozta az oktatási miniszter, amikor csütörtökön a Heves megyei Bükkszéken meglátogatatta a hírközlési tárca e-Magyarország táborát.
"Annak a paradigmaváltásnak, ami végbemegy a közoktatásban, egyik hordozója a digitális kultúra" - közölte Magyar Bálint.

Példaként említette: az ilyen és ehhez hasonló táboroknak is az a célja, hogy a diákok elsajátítsák azokat a kézségeket, amelyek révén, az informatika használatával, hozzájuthatnak a szükséges adatokhoz, ismeretekhez.

"Nap mint nap olyan foglalkozásokon vesznek részt, ahol problémákat kell megoldani és ehhez saját maguknak kell összegyűjteniük az információkat az internetről" - mondta a politikus.

Vagyis egy-egy ilyen "projektszemléletű" feladat megoldása azokat a kézségeket és képességeket követeli meg, amelyek a mindennapi életben szükségesek - mondta Magyar Bálint.

Az oktatási miniszter a táborban moderátorként vett részt abban a vitában, amelynek során 12 csapat, pró vagy kontra, egy-egy fiktív európai uniós törvény elfogadása mellett érvelt.

A csapatok érveik alátámasztásához az internetről gyűjtötték össze a szükséges anyagot.

A hírközlési tárca e-Magyarország táboraiban 10 turnusban, összesen 3 ezer középiskolás diák vesz részt. A magyarországi helyszíneken túl, egy-egy turnus résztvevői Erdélyben, Szlovákiában és a Vajdaságban táboroznak.