Augusztus végétől pályázhatók a harmadik generációs mobilengedélyek

Kovács Attila, 2004. július 21. 08:50
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tájékoztatása szerint az NHH döntése értelmében augusztus végén jelenik meg a harmadik generációs mobil engedélyek pályázati felhívása. Az NHH várakozásai szerint így már 2004-ben megkezdődhet a licencek értékesítése.
Az NHH által értékesítendő licencek megteremtik a mobil telefon szolgáltatások új generációjának bevezetési lehetőségét. A GSM és a DCS után a harmadik generációs (UMTS – Universal Mobile Telecommunications System) technológia új fejlődési szakaszt nyithat a magyar távközlés életében.

Az UMTS a hagyományos telefonbeszélgetések minőségének javítása mellett jelentősen növeli az adatátviteli sebességet, és ez által internet alapú multimédia-szolgáltatások is elérhetőek lesznek mobiltelefonon.

A magyarországi licencek értékesítésében a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég által vezetett konzorcium segíti a hatóságot.

A NHH az Eht. 34. § (1) bekezdésében előírtaknak megfelelően 2004. július 20-án nyilvános meghallgatást tartott a harmadik generációs mobiltávközlési rendszer hazai bevezetéséről. Az érintett szolgáltatók, valamint a távközlési szektor képviselői szóban és írásban terjesztették elő álláspontjukat, észrevételeiket, javaslataikat. A nyilvános meghallgatásról jegyzőkönyv és az Eht. 35. § (2) által előírt összefoglaló készült. Az utóbbit a hatóság 30 napon belül közzéteszi a Hírközlési Értesítőben és az NHH honlapján.

A frekvenciajogosultság elnyerése pályázat útján történik, az első pályázati kiírás augusztus második felében várható. Az NHH reményei szerint még 2004-ben határozat születik az elnyert engedélyekről és 2006-ban már kiépülhet, illetve elkezdődhet a szolgáltatás.