Chipes diákigazolványt tesztelnek az EFOTT internetházában

Kiss Ádám Zoltán, 2004. július 25. 10:28
A július 21 és 25 között, leginkább egyetemisták és diákok számára megrendezett és EFOTT fesztiválon külön internetházat hoztak létre a Pannon GSM Djuice márkájának támogatásával, melyben a chipes diákigazolvány gyakorlati felhasználási lehetőségeit tesztelik.
Az internetházban 27 Compaq PC várja a fesztivállátogatókat vasárnapig, és két szervermodul látja el a hálózati, beléptetési feladatokat. A P4-es, 40 GB-os merevlemezzel és 256 MB RAM-mal szerelt gépekhez modern, 17 inches Samsung LCD monitorok tartoznak, ám az igazi különlegesség a billentyűzet. Az Axelero által biztosított 512 Kbit/sec-es hálózaton üzemelő gépeket olyan billentyűzettel látták el, mely képes a diákigazolványon levő chipet kezelni, így a kártya személyi azonosítóként szolgál. Ez egyrészt a különböző szintű belépési engedélyek egyszerűen kezelhető rendszerét teszi lehetővé, másrészt képes személyre szabott felhasználói beállításokat kezelni, vagyis mindenki olyan felületet kap belépés után, amilyet korábban kialakított magának.

A Kempelen Farkas hallgatói információs központ gépeit a Djuice alvállalkozójaként üzemeltető Diákbónusz Kht részéről Németh Antal elmondta, hogy az ingyenes hozzáférés mellett egy diákigazolványra gyűjthető bon-rendszert is kidolgoztak, és a begyűjtött pontok két különlegesen kialakított üdítő-automatában is levásárolhatóak. A Pannon GSM a színpadok mellett elhelyezett SMS-kivetítők mellett egy mobil-adótornyot is telepített a fesztiválra a zökkenőmentes mobilkommunikáció érdekében.