Mélyen spekulatív minősítést kapott a Magyar Telecom

MTI Sajtóadatbank, 2004. július 27. 09:50
Mélyen spekulatív minősítést adott a Magyar Telecom B.V.-nek, az Invitel Távközlési Szolgáltató Rt. 99,97 százalékos tulajdonosának hétfőn a Standard and Poor's, amely szintén alacsonyra sorolta a Magyar Telecom most piacra dobott 140 millió eurós adósságát.
A nemzetközi hitelminősítő londoni közleménye szerint a Magyar Telecom hosszú távú vállalati adósi besorolása "B plusz", stabil kilátással. A Magyar Telecom kötvényére - amelynek roadshow-ja e héten zajlik - két fokozattal rosszabb, "B mínusz" osztályzatot adott a cég.

A két új besorolás négy, illetve hat fokozattal marad el a megszorításokkal már gyenge befektetőinek tekintett "BBB" sáv alapszintjétől, a "BBB mínusz"-tól, valamint hét, illetve kilenc fokozattal az "A mínusz" szintű szuverén magyar hosszú futamú devizaadósi besorolástól, amely a hitelminősítői gyakorlat szerint általában a kereskedelmi besorolások felső határa (bár a másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings nemrégiben szakított ezzel a gyakorlattal, kettéválasztva a szuverén besorolást és a tényleges kereskedelmi osztályzati országplafont).

A Standard and Poor's hétfői indoklása szerint a Magyar Telecom besorolását korlátozzák az Invitel alaptevékenységének számító hangtávközlési üzletág gyenge, legjobb esetben mérsékelt növekedési kilátásai. A cég bizonyos tarifacsomagjaira ármaximálási előírások érvényesek, és a vállalatnak meg kell küzdenie a Matáv, valamint három mobilszolgáltató és több más független szolgáltató erősödő versenyével is - áll az S&P közleményében.

A cég adósi megítélését támogatja ugyanakkor a szabadkészpénz-képzés javulása, amely a tavalyi tulajdonoscserét követő, jelentős működési hatékonyságjavulás eredménye, valamint az, hogy a cégnek szilárd a piaci helyzete az általa kiszolgált kilenc koncessziós térségben - áll a hitelminősítő hétfői londoni közleményében.