Lengyelország - a vártnál lassabban nő a TPSA forgalma

forrás Prim Online, 2004. július 28. 09:11
A lengyel piac domináns távközlési cége, a TPSA kedden 1,5 százalékos emelkedést jelentett első félévi eladásaiban: ez kevesebb mint a fele idei megcélzott növekedési ütemének. Elemzők ezt követően azt várják, hogy a cég egész éves előrejelzését is kénytelen lesz lefelé módosítani. Az értékesítési árbevétel 9,2 milliárd zlotyra (2,5 milliárd dollárra) nőtt.
Francia könyvelési normák szerint - a France Telecomnak stratégiai kisebbségi része van a TPSA-ban - a forgalom 1,944 milliárd euróra (2,4 milliárd dollárra) nőtt az egy évvel korábbi 1,914 milliárd euróról. Az üzemi eredmény az első félévben 428 millió euróra erősödött, az egy évvel korábbi 412 millióról. Elemzők rámutatnak, hogy a TPSA mobilszolgáltatási bevételei ugyan gyorsan nőnek, de mégsem eléggé gyorsan ahhoz, hogy ellensúlyozzák a csökkenő vezetékes szolgáltatási bevételeket.

A cég mobilszolgáltatási egysége, a Centertel június végén 6,09 millió előfizetővel rendelkezett, 1 milliós növekedéssel tavaly júniushoz képest. Első féléves bevételei 2,7 milliárd zlotyra nőttek 2,1 milliárdról, de piaci részesedése 31,2 százalékra esett az egy évvel korábbi 32,9 százalékról. Dél körül a TPSA részvényei 0,7 százalékos csökkenéssel 15 zlotyn álltak.