Részletek szivárogtak ki a Microsoft tervezett antivírus szoftveréről

Milkovits Gábor, 2004. július 29. 19:49
A Microsoft egyik francia vezető beosztású alkalmazottja részleteket árult el a cég tervezett antivírus szoftverével kapcsolatban.
Nicolas Mirail, a Microsoft biztonsági projektjének franciaországi műszaki vezetője a ZDNet France-nak nyilatkozva elmondta, hogy a vírusirtó program kétféle technikával dolgozik majd. Az első egy rendszeresen frissített lista alapján hajt végre víruskeresést, míg a másik módszer lehetséges korábbi vírustámadások nyomai után kutat a számítógépes rendszerben, majd az adatokat kiértékelve megpróbál információt nyújtani a felhasználóknak számítógépük sebezhetőségéről. Mirail hangsúlyozta, hogy maga a szoftver nem tartalmaz majd tűzfalat, utóbbi alkalmazás ugyanis a Service Pack 2 elnevezésű frissítéssel közvetlenül a Windows XP operációs rendszerbe épül majd be. Az antivírus szoftver a jelenlegi Winsows XP-vel, valamint a következő generációs Longhorn operációs rendszerrel is kompatibilis lesz. A szoftveróriás képviselői tagadták, hogy a Mirail által közöltek bármiféle új részletet tartalmaznának, ugyanakkor a cég hivatalosan eddig vajmi keveset árult el a programmal kapcsolatban. Néhány hete a Microsoft egy másik európai illetékese úgy nyilatkozott, hogy a vállalat antivírus projektje egyelőre meglehetősen korai fázisban, a felvásárolt cégek termékeinek integrációjánál tart. A szoftveróriás még 2003-ban vette meg a GeCad, illetve a Pelican Software nevű cégeket és az általuk kifejlesztett technológiát.

A Microsoft számára a biztonság kiemelten fontos kérdés, különösen, mivel a veszélyes vírusok jelentős része az utóbbi időben kimondottan a Windows-alapú számítógépeket veszi célba. A cég becslése szerint ugyanakkor a Windows felhasználóknak jelenleg alig harmada rendelkezik frissített antivírus szoftverrel.