Jó formában eladása előtt a Cesky Telecom

MTI Sajtóadatbank, 2004. július 30. 10:03
A vezető cseh távközlési vállalat, a Cesky Telecom 46 százalékkal növelte konszolidált adózott eredményét és 23 százalékkal árbevételét az idei év első felében. A 3,33 milliárd koronás eredmény és a 31,14 milliárd koronás bevétel jó alap a Cesky Telecom idén őszre tervezett privatizálásához. A várakozások feletti vállalati adatokhoz jelentős mértékben járult hozzá a vállalat mobiltelefonos szolgáltatója, az Eurotel. A Cesky emellett továbbra is kiemelt figyelmet szentel gyorsan növekvő más tevékenységi területeinek, így az adatátviteli, illetve a szélessávú szolgáltatásoknak.
A távközlési cég állami részének eladásából legalább 2 milliárd dollárt várnak. A kormánynak 51 százalékos részesedése van a távközlési szolgáltatóban. A magánosítást megakasztotta a nyáron Vladimir Spidla miniszterelnök lemondása. A privatizációt az év végére tervezték lezárni. A hírek szerint az érdeklődők között van a Deutsche Telekom, a dán Telekom TDC, és a Vodafone.

A Cesky Telecom Kelet-Európa vezető és egyik legjövedelmezőbb távközlési vállalata, Csehországban 90 százalékos a piaci részesedése. Leányvállalata, az Eurotel mobilszolgáltató több mint 4,22 millió ügyféllel 45 százalékos piaci részesedést mondhat magáénak. A Cesky jelentős készpénzállománnyal rendelkezik és első negyedévi működési haszonkulcsa 50,5 százalék volt.

A vállalat részvénye csütörtökön a prágai tőzsdén 2,7 százalékkal szökkent fel a kedvező adatoktól.