14 százalékkal emelkedett az Antenna-csoport árbevétele

forrás Prim Online, 2004. augusztus 12. 10:57
Az AH-csoport (konszolidált) értékesítési nettó árbevétele 2004 második negyedévében több mint 7 milliárd forintot tett ki, mely az első negyedévhez képest több mint 14%-os emelkedés.
A növekedés fő oka a műsorterjesztésnél mutatkozó napi átlagos igénybevételi többlet, valamint új szolgáltatások (elsősorban a Kossuth 100 MHz) beindulása. A tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva a konszolidált árbevétel 4,5%-kal emelkedett. A csoport mérleg szerinti eredménye 2004 első félévében közel 1,1 milliárd forintos nyereséget tett ki, a 3,3 milliárd forintos javulás fő oka továbbra is a társaság Vodafone Magyarország Rt.-ben lévő tulajdonának társult vállalkozási részesedésből egyéb részesedéssé minősítése, valamint a HUNSAT Rt. tartós részesedései között nyilvántartott 1,22 százalékos tulajdoni hányadot kitevő EUTELSAT S.A.-ban meglévő részesedés értékesítésének egyszeri árfolyamnyeresége.

Anyavállalati szinten az AH Rt. 2004. első féléves üzleti eredménye 1,53 milliárd forintot tett ki, mely 28%-os emelkedés 2003. első hat hónapjához képest, az AH anyavállalati mérleg szerinti eredménye (672 millió forint) szintén emelkedett a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva.

A konszolidált beszámoló idei és tavalyi adatainak összehasonlításakor a következő tényezők hatásait kell figyelembe venni: Egyrészt a Vodafone Magyarország részesedését a 2003. első féléves konszolidációs gyorsjelentésben társult vállalkozásként mutattuk ki és vontuk be, a mostani gyorsjelentésben pedig egyéb részesedésű vállalkozásként szerepel. Másrészt 2003. június 30-a és 2004. június 30-a között a konszolidációba bevont vállalkozások köre megváltozott, az AnteCom Rt.-ben., AnteCare Rt.-ben, AnSzer Kft.-ben és a TeleDataCast Kft.-ben, valamint az AM-IT Rt.-ben lévő üzletrészek eladásra kerültek, a fenti társaságok emiatt kikerültek a vállalatcsoportból és a konszolidációs körből.

2004 első félévében a vállalatcsoport bevételeinek 57%-a műsorterjesztésből, 22%-a távközlésből, 8%-a AntennaMikro szolgáltatásból, 3%-a szerviz szolgáltatásból, 10%-a pedig egyéb tevékenységekből származott.

A pénzügyi műveletek eredményének jelentős javulása legfőképpen a részesedések értékesítésének árfolyamnyeresége soron mutatkozó, a HUNSAT Rt. tartós részesedései között nyilvántartott 1,22 százalékos tulajdoni hányadot kitevő EUTELSAT S.A.-ban meglévő részesedés értékesítésének egyszeri árfolyamnyereségének tudható be.

Kiadási oldalon jelentős tétel a fizetendő kamatok és kamatjellegű ráfordítások, mely 362 millió forinttal magasabb a 2003. első féléves értéknél, ez a 2003 novemberében megemelt jegybanki alapkamat hitelállományunk áraiba történő begyűrűzésének következménye. Az AH-csoport a hitel- és kölcsönállományának jelentős csökkentését tűzte ki, a hosszú lejáratra kapott kölcsönök és hitelek együttes csökkenésének összege 3,5 milliárd Ft, míg a rövid lejáratú kölcsönök és hitelek csökkenése közel 2 milliárd Ft volt 2004 első félévében. Ezt a HUNSAT Rt. említett részesedésének értékesítése, valamint a visszafogott beruházási politika tette lehetővé.

A következőkben kivonatot találnak a BÉT IKSZ-rendszerén keresztül megjelent 2004. I. féléves gyorsjelentésből, a jelentés teljes tartalma megtekinthető, illetve letölthető magyar, illetve angol nyelven a www.bet.hu, www.bse.hu, illetve a www.ahrt.hu honlapokról.