Stabilizálódott működés, új szervezeti struktúra az econetnél

forrás Prim Online, 2004. augusztus 13. 12:06
Gyakorlatilag befejeződött az econet.hu Rt. tevékenységének konszolidációja és racionalizálása: a két sikeres tőkeemelést követően a társaság likviditási helyzete stabil, lejárt kötelezettsége nincs, szerkezeti átalakítása - tekintettel a követett erőteljes akvizíciós politikára - folyamatban van.
Átmeneti helyzetet tükröz az econet.hu Informatikai Rt. féléves gyorsjelentése: a társaság hagyományos tevékenységeinek racionalizása mellett részben már megjelenik benne az idei első félév tőkeemelésének hatása is.

A társaság árbevétele az előző év hasonló időszakához képest 5 százalékkal emelkedett, a tevékenységek racionalizálása folytán működése ugyanakkor a tavalyi első félév jelentős veszteségét követően - ha minimális mértékben is - de nyereségessé vált. Az idén már megvásárolt vállalkozások - így a hozzáférés-szolgáltató Externet Informatikai Szolgáltató Kft. és a tartalomszolgáltató Sziget.hu Informatikai Rt. a mérlegben nem kerültek konszolidálásra.

Az elmúlt félév során megkezdődött a társaság - agresszív akvizíciós politikáját kiszolgálni képes - szerkezeti rendjének kialakítása, és a tevékenységek teljes szétválasztása. A társaság, tervei szerint év végére fejezi be tevékenységének újraépítését, és válik egy internetes, IT fejlesztő cég alapjaiból egy teljes internetes szolgáltatási vertikumot - hozzáférés, média és pénzügyi szolgáltatásokat egyaránt - nyújtani képes holdingvállalattá.

A februári, 679 millió forintos, névértéken megvalósult tőkeemelést, és az áprilisi 120 százalékos árfolyamú emelés teljes lezárásást követően a társaság jegyzett tőkéje 2 850 millió forintra emelkedik. Ez megfelelő alapot nyújt az econet akvizíciós terveinek és beruházási politikájának folytatásához. Balázs Csaba az econet.hu elnök-vezérigazgatója elmondta: az ősz folyamán további - elsősorban tartalomipari és internetes médiapiaci - akvizíciókat tervez a társaság, emellett azonban fontos lépések várhatóak az elektronikus számlabemutatási rendszer (EBPP) hazai megvalósításával kapcsolatban is.

Az EBPP megoldások elsősorban a közüzemi szolgáltatások, valamint a havonta -ma még leginkább postai csekken befizetett - szolgáltatások elektronikus fizetését teszik lehetővé. Az EBPP rendszer segítségével a szolgáltatókat jelenleg terhelő, becslések szerint évi 30 milliárd forintra rúgó - például nyomdai, postai - költségek jelentős mértékben csökkenthetőek, míg a fogyasztóknál teljes mértékben megszüntethetőek.

Az internetes tartalom és médiapiaci akvizíciókkal a társaság jelentős részt kíván egyesíteni a várakozások szerint továbbra is dinamikusan növekvő internetes reklám és tartalommenedzsment szolgáltatási piacból.