A versenytársakkal szemben erős negyedévet zárt a Dell

Milkovits Gábor, 2004. augusztus 15. 08:34
Miközben a fő rivális HP második negyedéves teljesítménye erősen elmaradt a befektetői várakozásoktól, a Dell ismét stabil jó eredménnyel zárta az időszakot.
A texasi számítógépgyártó 11,7 milliárd dolláros összbevételről és 799 milliós nyereségről számolt be az említett időszakra vonatkozóan, ami 20%-kal több bevételt és közel 30%-kal nagyobb profitot jelent, mint egy évvel korábban. Ez 31 centes részvényenkénti nyereség, ami megfelel a befektetők és a pénzügyi elemzők elvárásainak. A növekedés elsősorban a szervereladások 44, illetve a memória-alkalmazások forgalmának 60%-os emelkedésének köszönhető.

Közben a Cisco, illetve a Dellel egy időben a Hewlett-Packard is éppen a fenti eszközök iránti kereslet csökkenésével indokolta vártnál gyengébb szereplését - a HP esetében az elemzők szintén 31 centes részvényekre lebontott profittal számoltak, ám a cég határidő előtt megjelent negyedéves beszámolója szerint ehhez képest alig 19 centet teljesítettek. A Dell ugyanakkor saját tapasztalatai alapján úgy nyilatkozott, hogy a szerverek és memória-termékek vállalati és kormányzati piaca változatlanul erős. Ezt a véleményt az IBM illetékese is megerősítette, elemzők pedig arra tettek utalást, hogy valószínűleg inkább a HP saját háza táján lehet a probléma forrása.

Az IBM-mel, vagy a HP-vel összehasonlítva "egyszerűbb" termékei miatt mindig is egy kicsit lenézett Dell látványosan következetes üzletpolitikája hosszú távon mindenképpen meghozta a gyümölcsét, ami abból is látszik, hogy a technológiai ágazat korábbi válságidőszakát is viszonylag kedvező helyzetben vészelték át. Ezzel szemben a HP-nek komoly kihívással kell szembenéznie, mivel meg kell találnia a sikeres harmadik utat az IBM szolgáltatásokra koncentráló stratégiája, illetve a Dell egyszerű de hatékony üzletpolitikája között.