Csak később dönt az EU a Microsoft és a Time Warner közös vásárlásáról

Kiss Ádám Zoltán, 2004. augusztus 17. 10:38
Az Európai Unió trösztellenes szabályozótestülete bejelentette, hogy a hétfői dátum helyett csak augusztus 25-én foglalnak állást a Microsoft és a Time Warner közös tervével kapcsolatban, miszerint a két vállalat együtt vásárolná fel a digitális tartalmak jogi kezelésével fogalakozó ContentGuard céget.
A Microsoft már égóta tulajdonrészt szerzett a ContentGuardban, ám áprilisban bejelentette, hogy megemelné részesedését, és a egyben a Time Warner gyakorlatilag a teljes maradék részvénycsomagot felvásárolná, ezzel a vállalat, melynek jelenleg a Xerox a főrészvényese, szinte teljesen a két óriáscég tulajdonába kerülne.

Az ügy hátterében az áll, hogy mind a Microsoft, mind a Time Warner szeretné megvetni a lábát a nagy jövő előtt álló piacon. A digitális termékek, tartalmak, mint például a videó- és hanganyagok jogvédelme már jelenleg is jelentős üzlet, ám belátható időn belül hatalmas és megkerülhetetlen piaccá növi ki magát.

Az testület elvben két okból halaszthatja el döntését, ha a kérdéses vállalatok új módosításokat eszközölnek a szerződésekben, például, hogy jobban megfeleljenek az EU elvárásainak, vagy egy EU-tagállam részletesebb információkat kér. Mivel a kérdéses vállalatok mind amerikai tulajdonban vannak, a szakértők inkább szerződéspontosításra gyanakodnak.

A ContentGuard megoldásait eddig a Microsoft, a Sony és a videoszabványokat képviselő MPEG csoport vette át.