Az ÖIAG megerősítette a tárgyalásokat a Swisscommal

MTI Sajtóadatbank, 2004. augusztus 18. 10:00
Többnapnyi spekuláció után az osztrák ÖIAG vagyonkezelő kedden megerősítette, hogy tárgyal a svájci Swisscommal a Telekom Austriáról.
Amint közölték, két változat lehetséges: vagy a felügyelőbizottság által már alapjában jóváhagyott, 17-százalékos Telekom Austria-részesedés tőzsdén keresztül történő eladása, vagy egy úgynevezett "ipari megoldás, egy startégiai partnerrel együtt". Ez utóbbi ügyében folytat az ÖIAG tárgyalást a Swisscommal.

Az ÖIAG felügyelőbizottságát vasárnapra rendkívüli ülésre hívták össze az ügyben.

Néhány napja svájci és osztrák lapok már biztosra vették, hogy a svájci Swisscomnak adják el a Telekom Austriát: állítólag ebben állapodott meg az osztrák pénzügyminiszter svájci kollégájával még a múlt csütörtökön egy berni találkozón.

Az eladási ár a Die Presse szerint - amely jól informált körökre hivatkozott - 15-16 euró lesz részvényeként. Hasonló értesüléseket közölt szombaton megjelent számában a Neue Zürcher Zeitung is.

Ugyanakkor az osztrák ÖIAG az értesülést akkor puszta híresztelésnek minősítette. A múlt pénteken az osztrák pénzügyminisztériumban sem nyilatkoztak, és Svájcban sem kívánták kommentálni az esetleges megállapodást. Ugyanígy sem a Telekom Austria, sem pedig a Swisscom nem fűzött megjegyzést a lapjelentésekhez.

Az ÖIAG osztrák vagyonkezelő májusban bejelentette, hogy még az idén eladja a Telekom Austria távközlési cég 17 százalékát, 85 millió részvényét az értékpiacon intézményi befektetőknek. Erről az ÖIAG felügyelőbizottsága döntött azzal, hogy az eladást 2004. december végéig kell befejezni, a vásárlók hazai és külföldi intézményi befektetők
lehetnek.

Az ÖIAG jelenleg a Telekom Austria 47,2 százalékát ellenőrzi.